Komolyan megvonják a családi pótlékot?
Egyszerűen felháborít ez az Ovihoz kötött családi pótlék! Dolgozunk a gyerekem bölcsis. Szeptembertől megy oviba. Nagyon össze vissza vagyok szabadságon. Van amikor nem kell mennem 1-2 hétig, ilyenkor fizetett távolléten vagyok. Örülök, hogy együtt lehetünk a kicsivel! Nyáron 2-2 hetet van itthon velem és apával. Van, hogy a férjem van szabin és nem viszi bölcsibe a kicsit, együtt csinálnak programokat. Ez nem heti szinten van, de 2-3 havonta van egy hét mikor nem megy. Most komolyan le kéne mondanunk ezekről az együtt töltött időkről, mert megvonják a családit? Felháborító, hogy meg akarják szabni mennyit lehetünk a saját gyerekünkkel! Megbeszéltük, hogy lemondunk a családiról. De tényleg ez a megoldás. Amúgy nem kevés pénz mert tartós beteg a kicsi, így emelt családit és gyest is kapunk, meg ugye a közgyógy. De úgy érzem a gyerekem fontosabb!
Az iskola természetesen más, de ott van tavaszi, nyári, őszi, téli szünet. Ott lesz időnk együtt lenni. De az oviban, hogy lehet ilyet kötelezővé tenni!? :(
Sokan félreértelmezik a törvényt. Csak attól veszik el a családi pótlékot, akiknél igazolatlanul hiányzik a gyerek.
Ez annyit tesz, ha nektek programotok van (otthon vagy, nagymamáznátok, síelés, a nagytesónak tavaszi, téli, őszi szünet, köhécsel, de nem igényel orvost és hasonló esetek), akkor felemeled a telefont és szólsz, hogy nem megy a gyerek.
A családi programokat előre szervezi az ember, előre szólsz, hogy xy mettől meddig nem megy és lemondod az étkezést is. Ilyenkor családi okokra hivatkozva te fogod igazolni a távollétet.
Akkor van a gond, ha anyuka egyszerűen úgy dönt, se szó, se beszéd, nem viszi a gyereket. Étkezés nincs lemondva, ott áll mindenki hülyén, vajon jön-e aznap x vagy sem. A családot nem lehet utolérni, az orvos/védőnő még tájékoztatásként sem tudja, esetleg beteg-e a gyerek... Senki nem tud semmit, igazolva nincs. Ez az eset az, amikor elvehetik a csp-t.
Nálunk a nagyobb szüneteknél előre kiírják, ki viszi a gyereket, a 30 fős csoportból átlag két kicsi szokott menni, mindenki mást otthon tartanak. Az egyik kicsinek elég messze laknak a nagymamáék, méhészkednek, tavasszal átlag min. 2 hetet folyamatosan ott tölt a család és kész.
Senki sem akarja megszabni, mennyit lehetsz a gyerekeddel! :)
Het ez az, amit az első ir. Az ovodavezeto engedelyezHETI. Es ha nem? 😞 szerintem beszéld meg az ovonokkel, hogy amikor kdierul, hogy szabadnapos leszel, akkor kozlod veluk es akkor ok tudnak rola vagy az ovivezetovel is közöld.
Engem is mélységesen elszomorít ez a helyzet, kedves kerdezo. Nem eleg, hogy mar a 3 eveseket ilyen aggressziven intezmenyesiteni kényszerülnek a szülők, de meg azt a kevéske oenzt is ehhez kötik.
Igazolatlan hiányzásnál vonják meg, nem? Ha tudod, hogy bem megy, nyilván majd az ovitokban szokásos módon jelzed és már nem igazolatlan.
Én úgy tudom, hogy nagycsoportban nem szeretik, amikor a gyerek kihagy napokat azért, hogy a szülővel legyen. Én hétfőtől-péntekig dolgozok, apjának van hétköznap szabadnapja, de mi visszük akkor is oviba a középsős kislányunkat. Lehet valamit csinálnak - most például anyák napjára készülnek - nem biztos, hogy jó, ha nem betegség miatt marad olitthon.
Na igen, ha minden hónapban a négy hétből hármat csak úgy otthon van a gyerek, egyáltalán minek beíratni?
De pl. ha fixen van egy napod, hétfő, vagy péntek, és azokon a napokon nem viszed, azt simán engedik. A szüneteket, a kicsit meghosszabbított hétvégéket.
Nálunk simán engedélyezik ezeket. Egy kicsit szigorúbban veszik az iskolaelőkészítősöknek ezt, mert nekik már kötöttebb a program, sokfelé mennek, felmérések, logopédus stb., nekik sem jó, ha mindig mindenből kimaradnak.
A 3 éves kicsiknél sokkal lazábbak, engedékenyebbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!