Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Családi pótlék » Mit kell ervenyesiteni es hogyan?

Mit kell ervenyesiteni es hogyan?

Figyelt kérdés

Valamit nem ertek?

30 ev alatti anyak kedvezmenyere jogosult vagyok, a magzat februar kozepen toltotte a 91. napot. Elso hazasok kedvezmenyet is igenybe vettem tavaly majustol, de nem folytatolagos papirt toltettek ki velem, igy gondolom iden is ki kell toltenem. Viszont nekem azt mondtak a munkahelyen, mivel SZJA mentes leszek, igy az elso hazasok kedvezmenyet ertelmetlen lenne igenybe vennem. Ezt ertem, de attol meg a ferjem igenybe veheti, nem? Ebbol kiindulva, ha jol gondolom, akkor a csaladi adokedvezmenyt sincs ertelme igenybe vennem, ellentetben a ferjemmel, aki igenybe veheti? Ennek igy van ertelme?

2024. febr. 19. 22:47
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A csjk-t igénybe veheted te is, mert attól, hogy szja mentes vagy, azt még a többi járulékból érvényesíteni tudod.
2024. febr. 19. 22:49
 2/6 aHermann ***** válasza:
100%

Szia!

Sokkal egyszerűbb, ha Te kitöltöd a 30 év alatti anyás nyilatkozatot, a férjed meg az első házast, és magzatra a családi adókedvezményest. Ezt érdemes még mielőbb (még ma) beadni, mert most vannak a hóvégi zárások (ONYA-n keresztül a legegyszerűbb).

Az első házast januárra a leveled alapján majd jövőre visszaigényli valamelyikőtök.

Ha nem külditek be időben, csak márciustól tudnak számfejteni, akkor jövőre a februárt is a bevallással visszaigénylitek.

Amikor megszületik a baba, a családiról újra kell nyilatkozni, mert onnantól nem a magzat, hanem a gyerek után veszitek igénybe (az ő adóazonosítója kell a nyilatkozatra).

Minden évben újra kell nyilatkozni az adókedvezményekről, ezt érdemes mielőbb megtenni, hogy januárra már érvényesíteni tudd. (Az ONYA már év elejétől elérhető, míg a munkáltatók kb. január közepén azonnal kérik a nyilatkozatokat.)

Akkor is kell új nyilatkozatot beadni, ha változás lesz, nem vagy(tok) már jogosultak az adott kedvezményre. Pl. amikor eltelik a 2 év az esküvő óta.

2024. febr. 20. 05:50
 3/6 anonim ***** válasza:
Az első házasság és családi adókedvezményt a férjed kérje. Ha adómentes vagy nem fizetsz adót amire érvényesíthetnéd. Vagy a másik opció bevalláskor egyben kéritek utólag. Mi ezt csináljuk úgy jobbnak találom, mert havi plusz 15 ezer nem érzödik annyira.
2024. febr. 20. 08:07
 4/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom a segitsegeteket! Neha olyanok ezek a papirok, mint egy utveszto.😅
2024. febr. 20. 17:15
 5/6 anonim ***** válasza:
30%

4: nem útvesztő, csak értő olvasás kell hozzá.

A szövegértés egyre rosszabb minden évben már az iskolásoknál is. Sokat kellene olvasni, szókincset fejleszteni és akkor jobban menne.

Világosan le van írva minden.

2024. júl. 3. 12:43
 6/6 A kérdező kommentje:

Koszonom a hasznos valaszod! Hidd el, tudok olvasni, irni, es ertelmezni is az olvasottakat. Csupan az ember ehhez nem kap segitseget, legalabbis en a munkaltatomtol semmit nem kaptam.

Rendkivul orulok, ha neked elso olvasasra minden vilagos, en sajnos foldi halando vagyok, nekem ez nem megy, pedig nem vagyok sem buta, sem tanulatlan.

2024. júl. 3. 13:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!