Milyen támogatást kap egy fiatal anya Magyarországon?
Nincs gyerekem, mert még egyetemista vagyok, de tervezek a jövőben családot alapítani, ha lehet 3 kisbabát szeretnék. Innen onnan hallok és látok olyasmit, hogy sokan utaznak el külföldre a megélhetési problémák miatt, illetve nagyon alacsony a családtámogatási ellátás (gondolok itt például a hitelre) Magyarországon. Mi az igazság?
Tegyük fel, 28 évesen szülök egy kisbabát, mi történik és milyen támogatást kapok a kormánytól abban az esetben ha:
A. opció: nem vagyok házas, egyedül nevelem
B. opció: házas vagyok, de alacsony a jövedelmünk.
Tapasztalatból írjatok, konkrétumokat és a valóságot. Köszönöm a válaszokat!
Ez attól fugg. Tegyuk fel, hogy van legalább 2-3 éves FOLYAMATOS munkaviszonyod.
Igazából nem számít hogy alacsony e a jövedelmetek. Az csak pech.
Kapsz csed-et (ez fel évig jár és a fizetésed 70%-a amiből 15%-ot kell adózni, ezt tervezik megemelni 100%-ra)
Utána GYED max Kb 169000 Ft ebben az évben, jövedelem függő lehet kevesebb is, ez a gyerek két éves koráig.
Utána GYES huszonparezer Ft a gyerek 3 éves koráig.
Egy gyerekre jár családi pótlék, ami asszem 12200 Ft vagy mennyi szokott jönni
Adókedvezmény ami egy gyerek után nettó 10 ezer Ft-ot jelent.
Jár 2 nap plusz szabadság a munkahelyeden.
Születése után egyszeri 60 ezer az államtól. Ha van a városokban további juttatás akkor az, nalunk ez további 72 ezer volt ( minden évben ahány éves a város)
Hitelből csok és babavaro van de ezek egy gyerekre nem igazán nagy kalandok. A babavaro annyi, hogy kamatmentes és a gyerek 3 éves korában kell elkezdeni törleszteni, max 10 milliót lehet felvenni 20 évre. Havi 50 lesz a törlesztője.
Kb ezek jutottak eszembe, nem tudom kihagytam e valamit. Néhány város pl biztosít ingyen fizetős oltásokat.
Ha egyedül neveled, a családi pótlék picit magasabb de nem szamot tevő.
Ugyanolyat, amilyet egy idősebb, a támogatások nem kortól függőek.
A házasság egyedül a csaladipotleknal számít: egyedülállóként ez kemény ezer forinttal több.
Amúgy minden más támogatás jövedelemfuggo: terhesség alatt táppénzt kaphatsz, ha van hozza jogosultságod, a 90. naptól jár ilyen esetben családi adókedvezmény is, később igényelheted a csedet, majd a gyedet és végül a gyest, illetve a gyerek születésétől a fentebb említett csaladipotlekot.
Ha nincs jogosultságod a fentiekhez, mert nem dolgoztál, akkor ezek közül egyedül a gyes és a családi pótlék jár alanyi jogon.
"Kapsz csed-et (ez fel évig jár és a fizetésed 70%-a amiből 15%-ot kell adózni, ezt tervezik megemelni 100%-ra)"
A BRUTTÓ bér 70%-a és jövő nyártól adómentes, szóval így magasabb lesz mint a korábbi nettó fizu (mert az csak a bruttó 66,5%-a) és ehhez jön még pluszba a családi pótlék és az adókedvezmény.
Mondjuk 3 gyereket miért akarsz egyedül nevelni? Ez az opció nem is értem hogy merül fel.
#5: ja akkor még több pénz, tehát bruttó x 0,85 marad, míg gyerek előtt bruttó x 0.665 marad meg, az azért jelentős különbség.
Sajnos csak jövő nyártól. De aki most még csak tervezget az addigra kapni fogja mire odaer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!