Hogy lehet kibírni a beszoktatást?
előtte járj vele játszóbölcsibe, látni fogod milyen nagy élmény neki egy kortársa, az új hely, új közeg és csak a játék:)
tájékozódj mik mennek a bölcsikben és fokozottabban figyelj oda(pl másnak a pelusát adják rá, vagy nem cserélik, csupa piros a babád feneke)
a beszoktatás okozta, és későbbi szorongásokról tudni fogsz
-ha barátságtalan, esetleg agresszív a bölcsiben
-nem alszik, nem eszik a bölcsiben
-alszik ugyan, ki van pihenve, de otthon estére akkor is nyűgös lesz
ha megnyugtat én babám 1 év 4 hósan fog bölcsibe menni, én aggódhatnbék ott a nagy gyerekek között, hogy fellökik, elnyomják, stb, pedig én babám csupa szív, szeretettel van mindenkifelé, de látom a játszóbölcsiben is, hogy ilyen nagyobbak olyan "mufurcok":( ja meg csapkodják egymást..áh
azt gyakorolhatod vele, hogy mész és szólsz neki, mindjárt jövök
meg bölcsi előtt aludhatna másnál is(pl mamánál)szoknia kell azt is, hogy most más vigyáz rá(ezt a beszotatási témakörökben írják)
a dasusokat is próbáld megismerni(mi bölcsinkben a dadus csupa szív, olyan nagyis szeretettel beszél a gyerekekről, míg a gondozók(vagy kik..?) meg be vannak fásulva, teljesen, tartok is tőlük, lehet nem is oda fogom vinni ezért..de szóval nekem azt mondta ismerős inkább a dadus a lényeg, mert ő pelenkáz, ő etet, ő törődik velük igazán.
hívogatni nem hinném, hogy jót tenne, azt a hatást is keltheti, mintha ellenőrizgetni akarnád őket, unszimpátiát kelthetsz vele(de nyugodtan meg lehet cáfolni, ha másnak van igazi tapasztalata)
2-4 hét a beszoktatás úgy tudom(lehet tébvedek)ha lehet,
válaszd a 4 hetest.
nyugi, szeptemberben is ez lenne, ezt éreznéd. :)
és hívogathatod a nevelőket.
főleg az elején. nem veszik majd zokon.
fel a fejjel, ne görcsölj!
szerintem nincs erre praktika, fejben döntsd el, hogy jó helyen van és megbízol a nevelőkben. ez a legfontosabb.
a többi jön magától. amint megbíztam bennük, minden simán ment. a beszoktatás is. addig viszont a bizonytalanságomat érezte a gyerek.
utolsó vagyok:
egyet tudsz tenni ahogy javasolta valaki.
vidd játszóbölcsibe, játszóházba, játszótérre, minél többet közösségbe.
főként azért is, hogy szokja a többi gyerek jelenlétét ill. az immunrendszere miatt is.
A baj, hogy még talán bölcsit sem választottál, de már most nem bízol bennük.
"nem tudom mi van vele egész nap, hogy rendesen figyelnek -e rá, hogy nem lesz e baja"
Ilyen hozzá állással ne add be a bölcsibe. Keress olyan helyet neki ahol, tudod, hogy mi van vele, ahol megbizol bennük, ahol biztonságban tudod a gyereket.
Föleg, mert azt írtad, hogy reggeltöl estig lesza gyerek ott.
Tudond kell, hogy a bölcsöde, ovoda a gyerekeknek pont olyan mint neked a munka, egy stresszel tele környezet. Minden gyerek megállás nélkül stressel áll ott szemben, meg kell felelnie egy közösségnek.
EZ akkor nem okozhat broblémát a gyereknek, ha kevés gyerekvan egy csoportba, de sok gondozó. Ha van 1-2 biztos pontja bölcsibe(személyes gondozó), akihez minden esetbe odabújhat. Az ideális max 10 gyerek 3 gondozóra, de 2 gondozónál kevesebb nem lehet.
A bölcsödének kell koncepciójának lenni a beszoktatásra. Pl nálunk az elején elmondták, hogy 3 hetet minimum szánjak rá, de ha ott is aldut volna akkor 4 hét is lehet.
Nálunk a berlini módszer szerint csinálják(ezt is elmondták az elsö elbeszélgetésen), ami így néz ki. elsö 3 nap 1-1 óra anyás játék, ahol a gondozó egyre jobban közelít, és vonja be a gyereket a játékba.
4-5-ik nap kis játék és félórára megy az anya el. Ha ez jól megy(és általában jól szokott menni, mert lassan megy), akkor 6-8-ig napon már 1 órár megy el az anya és ha nincsen gond akkor két hét alatt beszokott a gyerek. De lehet próbléma, és ha sokat sír a gyerek, akkor csinálnak közös játékokat az anyával. Nálunk a cél, hogy az anya elsö elválás ne okozzon traumát a gyereknek, és ne sokkolja, hogy sok gyerek közé kerül.
Pl az elsö 3-4 napban a termben csak 2-3 másik gyerek van egy gondozóval, hogy a gyerek ne ijedjen meg a sok gyerektöl.
Ezt beszéljétek át a bölcsivel, nálunk pl soha senki nem sír a bölcsibe reggelente(van olyan hogy egy pillanatra míg anya elmegy, de egyböl ölbe veszi valaki és max 1 perc sírás van). Legyél megelégedve és szeresd a bölcsit, akkor a gyereked is fogja. Ha te nem bízol meg bennük akkor a gyerek sem fog.
Nálunk még azt kérték, ha bármi apró baj van és bármi nem tetszik rögtön mondjam, és ne takargassam, velük mindent beszéljek meg, föleg ha az valami negatívum az én részemröl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!