Most vagyok először szülő. Még sosem voltam táppénzem a sajátomén sem. Hogy működik ez a táppénz ha beteg lesz a gyerekem és otthon kell lenni vele?

Nem ugyanaz, a betegszabi éves meghatározott keret (asszem 15 nap?) és kicsivel többet kapsz rá, mint táppénzt. Kód szempontjából nem mindegy, hogy magaddal vagy gyerekkel vagy otthon.
Jelzed a főninek reggel, hogy beteg a gyerek, nem tudsz menni dolgozni, ha felgyógyul, előtte szólsz neki megint, hogy visszatérnél dolgozni.
Elviszed a gyereket orvoshoz, aki ad táppenzről igazolást, ezt a munkahelyen le kell adnod a főnöknek vagy a HR nek.

Több gyermekápolási betegszabi jár mint sima,viszont kevesebb pénz jár azért ha gyerekkel maradsz otthon. Ha a gyerek beteg akkor jelzed ezt a gyerekorvosnak vagy a kivizsgálásnál megkéred a gyerekorvost hogy írjon téged ki táppénzre.
Ja és ha szabadság alatt lesz beteg a gyerek akkor süket duma hogy az akkor is szabi mert akkor az már betegszabadság. Végig kellett nyálaznom ehhez a munka törvénykönyvét de kiderült nekem van igazam. Hisz nem vagy munkaképes és mivel a szabadnap munkanap így az nem már innentől betegszabi és pont.

Én is most kezdtem dolgozni, de nekem már sajnos az első hónapban sikerült kitapasztalni ezt a táppénzes dolgot. Kétféle lehetőség van: vagy a gyermekorvostól kérsz magadnak táppénzes papírt (ebben az esetben kevesebb pénz jár utána kb.a fizetés 60%-a) vagy a saját háziorvosod vesz táppénzre, így jobban jársz.
Viszont azt én sem tudom, hogy van az amit előttem írtak. Mi az a betegszabi? Az nem a táppénz saját jogon? Vagy van egy limit hogy hány napig kapsz teljes fizetést betegség miatt, és csak utána az X %-át (~70) ?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!