Van olyan anyuka, apuka, nagyszülő aki dadog és gyermeke is? Náluk is megjelent? Elmúlt vagy megmaradtt?
Nálunk az apukám, a bátyám és én is dadogtam. Apukám és a bátyám teljesen elhagyta, ha nem mesélik, nem is tudok róla. Sajnos, apukám már nem él, de Őt sosem hallottam dadogni, a bátyám pedig állítólag telefonáláskor a nevét mondja ki nehezen, de én ezt még nem tapasztaltam.
Én sokáig nagyon dadogtam, felnőtt koromban pszichológushoz jártam, logopédushoz néhány kezelési módot, technikát elsajátítani. Egy pár éve nagyot fordult velem a világ (pozitív értelemben), saját erőmből túllendültem rajta, már nem dadogok. A félsz bennem van még, de a környezetemben senki nem tud róla, nem veszik észre.
A kisfiam most 5 éves, 2,5 évesen két hullámban dadogott, az első hullám pár hétig, a második hullám pár hónapig tartott. Vszleg (remélem) csak élettani dadogás volt, nyom nélkül elmúlt (lekopogom, remélem, sosem tér vissza). Mi sem éreztettük Vele, hogy vmi nem stimmmel a beszédével.
Jesszusom, 6-os! Ekkora butaságot! Csak legalább ne hangoztatnád! Öröklött hajlamról még nem hallottál?
Én úgy dadogtam gyerekkémt már, hogy apukámat sosem hallottam dadogni, sem a bátyámat. Elmesélésekből tudom, hogy mimdketten évekig dadogtam kiskorukban.
Már én sem dadogok, a kisfiam sosem hallhatott dadogni, mégis két dadogáshulláma is volt. A dadogásra való hajlam a szakember szerint is öröklődhet.
Szigorúnak lenni egy dadogóval a dadogása miatt? Ekkora otrombaságot még nem hallottam. Óriási károkaz lehet vele okozni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!