Mennyire vagytok képben a gyerekkorban nagyobb valószínűségű sérülések esetén a teendőkkel?
Ugye kortól/hajlamtól függően fulladás, koponyát ért traumás ütés, kruppos roham, asztmás roham, forrázás, fagyási sérülések, légzéskimaradás, stb. előfordulhatnak.
Nem a betonon felhorzsolt térdre gondolok. Mennyire tudnátok kezelni a helyzetet, amíg a mentő kiér? Tudjátok, hogy mikor mit kell figyelni, mi az, ami kívülről nem tűnik vészesnek, de belső szerv károsodhat?
Összegezve a kérdésem arra irányul, hogy amíg orvosi segítséget kell kérni, addig tudnátok-e elméletben kezelni a helyzetet, vagy volt-e olyan helyzet, hogy valóban szükség volt ilyenre.
Elméletben igen, végigrágtam magam egy gyermekelsősegély könyvön.
Lázgörcse volt eddig, nem estem pánikba, csak miután a mentő kiért és ők nem tudták, hogy mi legyen, mert komplikáltnak bizonyult.
Kb nagyjából.
De élesben nem volt példa még semmire...
Pl légzéskimaradásnál/megszűnésnél egy elsősegély tanfolyamos játékbabát tudok stabilizálni, de igazi kisbabát élesben..
A baleseti teendők kint vannak a gépen gyorselérésen (fulladás, mérgezés, égés, törés, stb)de át kell néha neznem, hogy képben maradjak.
Koponyaütődésnél pl amik hirtelen eszembe jutnak amikkel le lehet a mentosnek infozni, eszméletvesztest figyelni (ami lehet másodperces is), emlékezetkiesésrol tudni, pupillareflexet figyelni, de kb mindig a hidegborogatással jönnek csak, igy inkább követném a telefonos utasitásokat
Mi még terhesen voltunk egy ingyenes előadáson, amit a gyermekmentők tartottak, hogy képben legyünk.
De egyébként ha bármi esemény volt (az egyik egyszer tán 14 hósan egy hatos ásványvizet rakott a lábujjaira - máig nem tudom, hogy emelte fel -, illetve egyszer kiesett fejre az elvileg bababiztos hintából a játszótéren, a másik párhetesen párszor véreset kakilt, egyszer meg 7-8 hósan konkrétan kiugrott a szappanos kezeim közül az állványos a kiskádból), inkább bementünk mindig akár az ügyeletre, bár szerencsére mindig vaklárma volt és már odafele a taxiban vigyorogtak.
A legdurvább az volt, amikor egyszer a kisebbik még egy év alattiként a konyhapult alatt sündörgött és a tőle elvileg elérhetetlenül messze lévő vízforralóból öntéskor nem vettem észre, hogy rossz helyen jött ki a víz, ami lecsorgott a pultra és onnan rá a gyerek lábára. Örülök, hogy épp ott volt nálunk apukám és segített az üvöltő és tekergő babám lábát tényleg 10 percig hideg víz alá tartani, ami akkor örökkévalóságnak tűnt. Aztán miközben szoptattam, ami mindenre gyógyír egy év alatt, és tovább hűtöttem, telefonáltam, és vagy 4x átkapcsoltak ide-oda, mire kiderült, hová kell bevinni tőlünk ilyen sérüléssel. És nagyon jó volt, hogy volt otthon bontatlan steril kötszer, hogy télen fel tudjam öltöztetni ehhez. Hál'Istennek, bár akkor csúnyán nézett ki és többször kellett vele utána kötözésre menni, egy fél év alatt mégis meggyógyult nyomtalanul, de borzasztó élmény volt és persze azóta is hülyézem magam miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!