Volt valaki gyerkocenek veres, nyakos hasmenes bakterialis fertozes miatt?
A lányomnak volt mindkettő :( A campilobakter kb. 3 napig tartott, különösebb gond nem volt vele, csak akkor még pelenkás volt, nagyon kicsípte a fenekét, de magától szépen elmúlt.
A szalmonella durvábra sikeredett, de mire már kezdett volna elmúlni, friss piros vér volt a gyerek székletében. Rohantunk vele az ügyeletre, de aztán hazaküldtek bennünket. Egyszerűen elpattant egy ér az erőlködéstől, szépen meggyógyult az is magától. De azért a szalmonella összességében keményebb és hosszabb volt, kb. 5 nap.
Egyébként más jellegű vért én nem tapasztaltam egyiknél sem.
Arra készülj fel, ha szalmonella, akkor fel fognak hívni az ÁNTSZ-ből és kikérdeznek, milyen kockázatos élelmiszert ehetett a gyerek és honnan szereztétek be, más is megbetegedett-e a családban, meg ellátnak néhány tanáccsal, hogy mit hogyan kell lefertőtleníteni(pl. vécéajtó kilincse és ilyen apróságok, amit mondjuk én a magam esze után is megcsinálok).
Nálunk mindkét fajta bacinál egyedül a lányom betegedett le, senki más a családban, és fogalmunk sem volt, hogy mitől kapta el ezeket. A szalmonellánál már ovis volt, de az oviban se betegedett meg rajta kívül senki.
Elvileg ezek fertőzött széklettel terjednek, tehát amit egy fertőzött ember esetleg kézmosás nélkül, nagydolga végeztével megfog, az mind fertőzésforrás. És persze élelmiszereken is előfordulhatnak, gyümölcsön, zöldségen, szárnyashúson, tojáson. Ezeket úgyis tudod, de sajnos nem nagyon tudok neked más, épkézláb okosságot mondani.
Jobbulást a kis betegnek! 2-3 nap szerintem, míg beáll a normál széklet. Adsz neki valamilyen probiotikumot (Biogaia, Normaflore és társai)? Azt mindenképpen kellene még pár napig. És addig tanácsos diétáztatni, szárazabb, nem túl zsíros-fűszeres kajákat adni neki. Meg persze nálam örök sláger a húsleves, talán daragombóccal a legjobb ilyenkor (meg jól lezsírozva). A krumplistészta a krumpliban lévő zsiradék miatt még lehet, hogy egy kicsit megterhelő. Általában a rizst, főtt krumplit, sárgarépát szokták ajánlani, ami babakorban is székletfogó kajának számít. Nyers gyümölcsöt, zöldséget csak pár nap múlva adj neki.
Mondjuk azért talán itt nem olyan nagy a visszaesés veszélye, mint egy vírusos hányás-hasmenésnél, de azért csak fokozatosan kell visszaállni a normál, megszokott étkezésre. Még egyszer jobbulást a kislányodnak, aztán majd írd meg, hogy végül mit tenyésztettek ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!