Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Füldugulással, fülfájással...

Füldugulással, fülfájással mit kezdjek?

Figyelt kérdés

Lányom picit taknyos. Nem köhög, nincs láza, csak az orra folyik. Most mondja, hogy olyan, mintha bele ment volna a víz, be van dugulva a jobb füle. Azt mondja, nem fáj neki, csak érzi... Ezt nem tudom jobban leírni, így mondta, gondolom minimálisan fáj neki. De ezt így nem mondta ki.

Mit csináljak vele? Víz nem ment bele, most ért haza, ma még nem fürdött, máshol sem, és csapadék sem volt ma, hogy az okozná. Sapka mindig van rajta.

Van itthon egy spéci fülcsepp, a doki néni adta a rendelőben, nincs papírja, de már használtuk, nagyon jó. Van gyulladáscsökkentő, valamint ibuprofen hatóanyagú láz és fájdalomcsillapító. Adjak neki valamit? Gyerekorvosunk már szabin van, 4.-én lesz legközelebb, max ügyeletet tudok hívni, de ők füldugulás miatt nem fognak kijönni, csak ha már fáj is neki. Belenéztem, de nem látok semmit benne.

Mit tanácsolnátok?

11 éves amúgy.

2015. dec. 30. 20:15
 1/7 anonim ***** válasza:
Fújja ki az orrát. Vagy, simán lehet felső légúti valamilyen gyulladástól. Tesómnak és páromnak is be volt dugulva a füle, semmitől sem dugult ki nekik, doki írt nekik antibiotikumot, mert bakteriális torokgyulladásuk volt, attól dugult be az orruk. Komolyan. Ha nem dugul ki, akkor vidd be az ügyeletre.
2015. dec. 30. 20:43
 2/7 anonim ***** válasza:
Ja és ha hiszed, ha nem, az antibiotikum segített, igaz kellett 1 nap, de kidugult a fülük.
2015. dec. 30. 20:44
 3/7 Vilcsianyuja ***** válasza:

Nem hall surrogás szerű hangokat, ahogy mondjuk fordítja a fejét? Könnyen lehet, hogy feltelt savóval a középfüle a dobhártya mögött. Erre a legjobb ellenszer, ha orrspray-t használ. Még ha nem is érzi, hogy el van dugulva az orra, az orrjáratotban akkor is eldugulhat valami, ami miatt több váladék megy a fül felé, mint kifelé.

Antibiotikum csak akkor kell, ha begyullad. Ahogy láz- és fájdalomcsillapító is, magára a füldugulásra az nem fog használni semmit.

Ha a külső hallójárat van eldugulva (de a nátha miatt én a középfülre tippelek), akkor talán a fülcsepp segít, vagy dokival ki kell mosatni a fülét, de az legalább nem olyan sürgős beavatkozás, ami miatt azonnal ügyeletre kellene rohanni.

2015. dec. 30. 20:51
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Sokat segítettél. Akkor irány a doki.
2015. dec. 30. 20:51
 5/7 A kérdező kommentje:
De be van dugulva az orra. Alig bírja kifújni.
2015. dec. 30. 20:53
 6/7 Vilcsianyuja ***** válasza:

Ez a gond, ahogy fújja ezerrel a bedugult orrát, mivel nem kifelé jön, mind tolja át a fülbe... Ha van otthon orrcsepp vagy orrspray, mindenképp használjátok igény szerint.

Nem biztos, hogy érdemes még bemenni az ügyeletre szerintem, mert erre még nem biztos, hogy felírják az antibiotikumot, mást meg nem fognak vele csinálni, mint javasolni az orrspray-t meg esetleg a meleg borogatást.

Esetleg hívd fel az ügyeletet, kérd az ügyeletes gyerekorvost, mondd el neki a tüneteket és kérdezd meg, mi a teendő, be kellene-e vinned, vagy milyen kezelést javasol.

2015. dec. 30. 21:00
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, sokat segítettél. Szép estét Nektek.
2015. dec. 30. 21:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!