Vírusos hányás esetén milyen ütemű diétát érdemes tartani?
Már 5. napja tart, tegnap éjjel ijesztő állapotba került két masszív hányás után. Szerencsére itatható (kanalazva), így nem száradt ki.
Rettentő éhes, de nagyon fokozatos itatást/etetést javasoltak.
Ma volt az első hányásmentes nap, délután kapott egy kekszet és néhány ropit, majd este három kekszet és szintén pár ropit (jó sok folyadékkal).
Milyen lépésekben és mivel emelhető az étkezés? Az orvos csak annyit mondott, hogy lassan, fokozatosan, de egy nagyon általános, nehezen megfogható nekem.
ez azért kevés, főleg ha éhes maradt. nem kell drasztikusnak lenni.
én annak a híve vagyok, hogy a gyerekek szervezete még tökéletesen tud kommunikálni így pont annyit és pont azt kell adni amit kíván, mert arra van szüksége a szervezetének :)
de mondju egy szelet pirítóst nyugodtan adhatsz vacsorára, éhes ne maradjon, ha kijön akkor kijön...
enyém jó múltkor sültkrumplit tejjel kívánt. na mondom, ez tuti kijön fél óra múlva :D másnap gyógyultan ébredt, nem hányta ki, de mondom, én hiszek is ebben :)
17 hónapos, beszélni még nem tud, csak sírva mutogat a konyha felé és lobogtatja a partedlijét.
Tegnap adtunk neki 60 ml tápszert (rendes adagja két és fél deci), utána kétszer is durván hányt, az orvos szerint ezzel visszavetettük a gyógyulást.
Mivel alapvetően jó evő, BÁRMIT megeszik. Ahogy nézem, most is simán befalná a szokásos ételeket, mennyiségeket, de biztos, hogy hányás lenne a vége.
Nem szeretném a tegnap éjjelt megismételni, nagyon letargikus állapotba került, félájultan aludt, ijesztő volt.
elhiszem, hogy ijesztő, de tápanyagra szüksége van, azért éhes szegényke :( a szervezet dolgozik, ráadásul a hányással is energiát használ fel.
egyébként a főtt répa remek hányásra, kis pirítóssal, főtt krumpli, ezek táplálóak is. a keksszel és a ropival az a baj, hogy annyira sokat kéne megennie belőle, hogy ne maradjon éhes... az legyen inkább ilyenkor köztes étkezés, ebédre és vacsira nyugodtan add a fent írtakat. ja és a csupasz tészta is jó, de ne felejtsd el megsózni ilyenkor az ételeket és a teájába is tenni egy pici sót, épp csak annyit, hogy ne érezze, de az megköti a folyadékot :) heim pál oldalán egyébként az van, hogy a szőlőlé a legjobb hányáskor, az is megér egy próbát!
amit még ajánlok, hogy ha vége a betegségnek akkor kefírt adj neki. de tényleg ha csak meggyógyult, nehogy még az is meghajtsa, de a bélflórát nagyon jól megtámasztja :)
Könnyen emészthető ételeket adj neki. Rizs, répa, főt krumpli, krumplipüré(tej nélkül) ilyenkor tilos mindenféle tejtermék! A tápszer is. Ilyenkor inkább gyengén cukros fekete teát ajánlott az orvos. Ez is fogja a hasát.(más esetben tiltja és nagyon ellene van, de ilyenkor kifejezetten használ)
Ilyenkor a gyümölcsökkel csínján kell bánni, de nekünk a kórházban ajánlották a reszelt almát keksszel és a banánt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!