Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Van okunk aggódni? Ilyen...

Van okunk aggódni? Ilyen korán tudnak segítséget nyújtani, vagy legalább megnyugtatni minket?

Figyelt kérdés
1 éves lesz a fiúnk. Eddig azt gondoltuk, hogy megfelelően fejlődik. A mozgásával minden rendben van, a szellemi fejlődésével is mi elégedettek voltunk. Már mondja, hogy mama, baba, integet, tapsol. Nevet, ha nevetünk, szereti az embereket, mindig rámosolyog a járókelőkre, ha azok is rámosolyognak. Ha találkozunk más babákkal, akkor is próbál velük "játszani", kommunikálni. Igaz, hogy későn tanult meg integetni, tapsolni, már 10 hónapos volt. A sógorunk viszont elültette a bogarat a fülünkbe, ugyanis a fiúnk nagyon szeret előre-hátra hintázni az etetőszékében és a babakocsiban. Most utánanézve ez az autizmus egyik tünete, és a sógorom is ezt mondta, hogy szerinte ez autizmusra utal. De én úgy tudom, hogy ezt az autisták megnyugtatásra használják, a fiamnál viszont nem ezt vesszük észre. Amíg megy alatta az etetőszék, babakocsi, addig szépen ütemesen csinálja, de ha már nem tud vele haladni (falhoz ért a székkel, vagy a babakocsit megfogjuk), akkor bedühödik, és sokkal gyorsabban és erősebben csinálja. Úgy olvastam, hogy 2, de inkább 3 éves kor előtt nem is tudják diagnosztizálni az autizmust. Eddig soha nem aggódtunk semmi miatt, pedig még kórházban is voltunk fertőzéssel, de most megijedtünk. Azzal nyugatjuk magunkat, hogy a hintázást is szeretik a gyerekek, a fiúnk pedig végülis azt próbál a székben, babakocsiban. Vagy ez csak önámítás, és tényleg lehet probléma a háttérben? Tudom, kérdezzük meg a védőnőt, gyerekorvost, de ők mindenre azt mondják, hogy a gyerekek máshogy fejlődnek, ők akkor sem foglalkoztak vele, amikor mondtuk majdnem 10 hónapos korában, hogy nem integet, nem tapsol, nem süti-süti pogácsázik, pedig ahogy olvastam ezt a babák már 6-7 hónaposan csinálják.
2014. szept. 14. 16:11
 1/9 anonim ***** válasza:
Lehet közös a sógornőnk. Engem már 6 hónaposan ezzel fárasztottak. 3 éves korában kezdik el diagnosztizálni az autizmust. Az, hogy hintázik semmit nem jelent. Nálunk mondjuk volt idegrendszeri érettlenség, amin segítettek pár hónap alatt TSMT tornával.A poén az egészben, hogy most ment elsőbe a fia és kiderült, hogy a fiának is volt idegrendszeri érettlensége, amire gondoltam, mivel nekünk minden tünetet felsoroltak és sok illett a fiára, de neki nem lehetett mondani, mert az ő gyerekei tökéletesek. Most keményen dolgoznak, mert lehet, hogy diszlexiás. Na szóval, ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kell vele foglalkozni, ha valami nem stimmel, szakembert kérdezzél. De én autizmusra csak ennyiből nem gondolnék.
2014. szept. 14. 16:32
 2/9 anonim ***** válasza:

jaj ne már:))) a gyerekek ebben a korban szeretik a monoton mozgásokat:)) ha kommunikál, nem csak magában játszik el, nem kell aggódni

az enyém is rendszeresen csinálja, hogy kutyában ring előre hátra és egy bizonyos hangot kiad...ne aggódj:) ne olvass ennyit:)

2014. szept. 14. 16:50
 3/9 anonim ***** válasza:

Két év korkülönbség van a fiunk és a lányunk között. 3-1 éves korukban az volt a szórakozásuk, hogy beültek egymás mellé egy nagy fotelbe, s egyszerre mozdulattal, közös akarattal elmozgatták a széket a szoba egyik oldaláról a másikra ilyen előre-hátra hőcögéssel.. Eszembe sem jutott, hogy autisták lennének. Egyik orvos, a másik tanár lett:)

Az autizmus nem itt kezdődik. Ill. más szembetűnő jelei is vannak.Az egyik, hogy nem is akar a környezetével kommunikálni.Kínálj fel neki más lehetőséget is, hogy ne unalomból tegye a hőcögést, és nem fáradtság váltja-e ki nála?

2014. szept. 14. 16:55
 4/9 anonim ***** válasza:

Közel 2 éves kislányom is ezt csinálja, a babakocsiban és az etetőszékben is. Már azt várom, mikor törik el a szék. Semmi más, mint hogy hintáztatja magát, ez csak játék.

Kislányomnál vannak leírt autisztikus tünetei, korai fejlesztésre járunk, el van maradva sok mindenben, de ez a hinta nem az a felsőtest ingatás, amit az autisták csinálnak, szerintem ne aggódj.

2014. szept. 14. 17:19
 5/9 anonim ***** válasza:
4-es vagyok, mi aztán beleástuk magunkat a "mit mikor kell tudnia egy babának", hidd el az internet tele van hülyeségekkel ebben a témában.
2014. szept. 14. 17:22
 6/9 anonim ***** válasza:
Ez nem autisztikus tünet, hanem úgynevezett elsődleges cirkuláris reakció. Teljesen normális, arra használja a gyerek, hogy kialakítsa a saját testsémáját. Örülj neki!
2014. szept. 14. 18:19
 7/9 anonim ***** válasza:

Amire te gondolsz, az a szálemezés, több szellemi fogyatékosságnál jellemző. Viszont olyankor üveges tekintettel, csak felsőtestből mozognak előre hátra, a karok merevek vagy túlzottan ernyedtek.

Ráadásul ilyen korán autizmust nem lehet diagnosztizálni, másrészt sokkal több tünet együttes fennállása utalhat csak ilyenre.

Önjelölt szakembereknek ne higgy, de ha kétségeid vannak, első körben a gyerekorvossal konzultálj. Gondolom a sógorod nem szakember.

2014. szept. 14. 21:15
 8/9 anonim ***** válasza:
Oh, ezt átéltem én is, mindenféle vizsgálatokra vittem, kif
2014. szept. 15. 02:08
 9/9 anonim ***** válasza:
Kifizettem érte egy vagyont és persze a gyereknek semmi baja, azóta eltelt egy év és már nem is csinálja! Szóval ne aggódj, minden rendben a picurral, nagyon sok gyerek csinálja, az autizmus nem itt kezdődik!
2014. szept. 15. 02:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!