Ekcéma? Étel allergia vagy csak úgy mert tél van? Hogy deritsem ki az okot?
Vagy hagyod, és megvárod, hogy vége a télnek, és ha elmúlik, akkor a hidegtől van. Vagy utánamész, és kiderül vmi, vagy nem...
A lisztérzékenységet, ha van a családban, érdemes kizárni, amit a HLA géncsalád vizsgálatával meg lehet tenni.
Itt olvashatsz róla:
ha van rá pénzetek, csináljátok meg magánban, nem igazán csinálják meg sztk alapon.....
Az hólyeség,hogy nem csinálnak vérből vizsgálatot. Egy éves volt a fiam,amikor vérből megállapították,hogy tejallergiás!
Barátnőm szintén két éves fia ekcémás, viszont nem allergiás! A fiamnak is volt ekcémája, viszont neki más tünet is jelezte az allergiát!
A fiam 3 hónapos kora óta ekcémás. Szteroidos krémet kapott, mert "minden harmadik gyereknek van és felesleges utána menni". Dokink szerint nem ételtől van. Rosszul tettem, de felkerestem 2 év alatt 4!! magán BŐRgyógyászt, mindannyian azt mondták, mint a mi orvosunk, kenjem szteroiddal "asztánjóvan, maj' lesz valami".
Betöltötte a 3 évet és elvittem allergiavizsgálatra. Vérből csak 3 éves kor után tudnak biztosat mondani (tudom, van akinek már 2 évesen is, de az még bizonytalan, csak a 16e ft..os vizsgálatnál ezt nem mondják...). Mi 2 panelt csináltattunk, az elsőben tej, liszt, rozs, stb, stb... élelmiszerek voltak, a másodikban az inhalátor allergének, mint pl. poratka, pollenek. Kijött neki a tej, a búza, stb, nem részletezem. A doki (allergológus, nem bőrgyógyász v. gyasztrós doki) azt ajánlotta, hogy tegyünk egy próbát és diétáztassuk a gyereket mindenre, ami kijött és ha tünetmentes lesz, akkor azok közt van az ekcéma okozója. 2 hónap teljes szigorú diéta után a fiamról az összes ekcéma elmúlt, szteroid és krémek nélkül. A búzát, a rozst és a citrusféléket szépen visszavettük az étrendjébe, a többit (szezám, kakaó és tej) még mindig hanyagoljuk. Gyönyörű a bőre, pedig egyáltalán nem kenjük. Szóval én nagyon örülök, hogy utánajártam, mert sajnos tudom mennyire kínzó ez a viszketés, mennyire lerontja az életminőséget. És sajnos bármilyen pici adag is a szteroid, mégis lehet mellékhatása (nálunk a havi 1x-i kenéstől térképnyelv alakult ki), mégis csak egy hormonfajta ez. A dokinak egyszerű, nem kell vele foglalkozni, csak kenik. De amikor a kenés után egy héttel még erősebben kijön, akkor mit teszel? Megint kened?
Szóval én azt ajánlom, hogy ne hagyd!! Főleg azért sem, mert ha étel okozza és diétáztatod, akkor kinőheti az allergiát, ha nem, akkor még súlyosabb allergia alakulHAT ki.
a dokinak az lett volna az első hogy szteroidos krémet ír. Nem a bőre a gond, mert az szteroid nélkül szépen helyrejon a kremtol amit használunk rá .
Ilyen vértesztért hová menjek? Minden magánrendelésen csinálják vagy csak a fővárosban elérhető?
születésem óta ekcémás vagyok, protopic nevű krémet használok de fürdés után rettentően ég a bőröm tőle. meleg víz ne nagyon érjen a felületre és vérteszt szerintem mindenképp kell.. nekem most volt és kiderült hogy tej allergiás vagyok. 18év alatt senki sem gondolt volna erre most viszont olyan durván kijött a tejtől hogy kénytelen vagyok mellőzni. (sosem volt tőle hasfájásom se semmi)
az orvosom szerint aki ekcémás az mindenhol az csak nem mindenhol mutatkozik, eddig könyök hajlatban voltam csak. most alkar ,hát, mellkas, arc, tarkó..
szerintem nekem nem fog elmúlni soha, max lappangani.. remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!