1-es típusú diabéteszes a kisfiam SEGÍTENÉTEK?
Szia!
Erről nem adtak tájékoztatást a kórházban? Furcsállom, mert mikor nekem derült ki ugyanez, egy héten át kaptam az információkat, prospektusokat, tanácsokat.
A liszttel kapcsolatban nekem a rozsliszt vált be, a fehér liszt a lehető legrosszabb választás. A durumliszt is nagyon jó, ha nem kevered fehér liszttel, kevésbé fogja megemelni a cukrát. Viszont arra nagyon kell figyelni, hogy ha eddig magas ch tartalmú, és gyorsan szívódó ételeket evett, és ehhez állították be az inzulinját, nehogy leessen a cukra, mikor lassan szívódó és alacsony ch tartalmú ételt kap.
Amik nagyon jók: zöldségek, korpovit, ha éddességet szeretnél adni neki: Canderel és Ella csokik, a sajtok, tej, tejföl is jó.
Én a palacsintát teljes kiörlésű lisztből szoktam készíteni, esetleg egy nagyon kicsi fehér liszttel keverve, hogy jobb íze legyen (max. 1/5 rész fehér liszt). Nem nagyon szoktam enni, mert így is nagyon sok a szénhidráttartalma, főleg ha a tölteléket is hozzászámolom. Ha az ebédem szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz (pl. húsleves pár szem tésztával, grillcsirke salátával), akkor is csak 1 db palacsinta fér bele a diétámba. Esetleg akkor tudok kettőt enni, ha édesítőszeres túróval töltöm meg és 1-2 egységgel több inzulint adok. Kalácsot, péksüteményt soha nem eszek. Nekem nem éri meg. Olyan keveset lehet belőle enni, hogy nem lakok tőle jól.
Édességet általában a Müllerben szoktam venni. Elfogadható a választék. Ízre nem igazán lehet megkülönböztetni a nem diabetikus termékektől. Lehet kapni édesítőszeres és fruktózos termékekekt is. A csokik jó áron vannak, szerintem nem drágábbak, mint egy sima csoki. A lekvárok, kekszek drágák, de meg szoktam venni, úgysem kell belőle sok.
A liszttel kapcsolatban még azt tudom mondani, hogy ki kell próbálgatni őket és mérni a gyerek cukrát. Nagyon nagyok az egyéni eltérések. Nekem a teljes kiörlésű vált be, kenyérből pedig a bakonyi barna. Hiába ajánják pl. a graham kenyeret, én nem tudom enni, mert az egekben van tőle a cukrom. Más ismerősöm a bakonyi barnát nem tudja enni. Azt is kitapasztaltam, hogy ebédre semmiképp nem ehetek kenyeret, mert akkor is magas tőle a cukrom, ha a megengedett szénhidrátba belefér. Ugyanez igaz a tejtermékekre is. Van olyan ismerősöm, aki semmit nem tud enni, még kefirt sem. Nekem csak a tejről kellett lemondanom, de pl. a tejszín, tejföl, kefir, joghur mehet. Persze nem mindegy, hogy mikor. Gyümölcsöt pl. csak tízóraira tudok enni és akkor is csak keveset.
Nekem kb. 2 évig tartott, mire azt mondtam, hogy kitapasztaltam, hogy nekem mi a jó, de még sok sok év után is van olyan, hogy nem értem miért annyi a cukrom amennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!