Tejet szívok a baba orrából. Miért?
A védőnőt és a gyermekorvost is kérdeztem már.
A kicsi 2,5 hónapos kora óta fogzik (mozognak a fogcsírák). Természetesnek tartottam, hogy dugul egy picit az orra. Tengervizes orrsprayt használtam rá.
Most 4 hónapos, és ahogy szívatom, konkrétan ömlik a tej a pici orrából. Látom, hogy megkönnyebbült, mosolyog.
A doktort hagyjuk is. A védőnő szerint refluxos lehet, az ágyát megemeltem, megállunk büfizni kaja közben, Gastrotuss Baby-t kap tegnap óta.
De akárhányszor szívatom neki, hömpölyög a tej, ha nem eléggé jön ki, akkor meg hallom, hogy szörcsög a nóziban. Nem értem. Az orrspray-el árthattam neki? Ha valaki járt már így kérem írja le tapasztalatát. Előre is köszönöm!
Kezdjük onnan, hogy nem szabad náthás időszakon kívül szívni.
Egyébként meg az anyatejet ajánlják orrdugulásra is. Azaz jó helyen van ott.
Ha orrán-száján bukik a baba, mert gyaníthatóan refluxos, vagy még gyenge a gyomra, kénytelen az anyuka orrot szívni, hiszen így, az ott lévő anyatej gondot okozhat.
Ne keverd azzal kedves #1, hogy orrdugulásra, enyhe náthára pár csepp anyatejet javasolnak a baba orrába cseppenteni. Ez, nem az a téma.
Egyébként, meg próbáld azt, amit eddig is tettél.
Inkább etesd többször rövidebb ideig, többszöri büfiszünettel, hogy a pocaknak legyen ideje feldolgozni.
Ne teljesen telített mellből adj neki, ha dolgozzon picit érte.
Pelenkázásnál is, próbáld meg inkább oldalra fordítva pelenkázni, nem a lábait felemelve, ezzel is kímélve a gyomrát.
Altatásnál, szintén oldalra fordítva, vagy reflux párnát, érdemes kipróbálni.
A csepekkel csak óvatosan, néha többet ártanak, mint használnak.
Ha szoptatsz, neked is érdemes reflux-diétát tartani, hogy ne fokozd a tejjel a baba panaszait.
Mielőbbi javulást kívánok!.
#2 nagyon jokat irt, 1 hete mi korhazban voltunk a 3hetessel mert eldugul a tejtol az orra es a szajan nem vesz levegot. Itt kulfoldon nem szivjak a babak orrat, ami szamomra meglepo volt, vegtelenul egyszeru amit csinalnak es mukodik ( tegnap akkorat bukott a lanyom h omlott az orrlyukain es a szajan egyszerre de siman kifolyt).
Szoval NaCl fiziologias 0.9% os sooldatot szivnak fel egy pici fecskendovel es a baba fejet oldalra forditva mindig a felul levo orrlyukba tolnak 1ml-t szopi elott. Tehat ossz 2ml. Kitisztitja az orrat es a torkat, aztan mehet az etetes. Korlatlan mennyisegben alkalmazhato, nem art a sos viz.
Osszes tobbi praktikat erdemes megfogadnod #2tol, mi csinaljuk. Kevesebbet bukik. Es bufiztetni amikor csak tudod. En fejek is 2p-et minden etetes elott h ne spricceljen a szajaba, mert akkor levego megy a gyomraba es ugye tej az orraba bukasnal.
Hol írja, hogy orrán-száján bukik?
Sehol.
A reflux csak a védőnő feltételezése telefonos konzultáció után.
A kérdező csak a felesleges orrszívás során találkozik tejjel,
holott teljesen normális hogy egy csecsemő szörcsögjön a tejtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!