Egy 1-5 éves gyereknek mindenképp szupinált, meg harántemelt, meg "gyógycipő" kell?
Kezdem nem érteni a dolgot. Laikusként úgy gondolom, hogy ha valami gond van, akkor ezeknek a kezelésére adják, ajánlják ezeket a cipőket. De úgy látom, hogy mindenki ilyeneket vesz, ill. keres. Csak a biztonság kedvéért?
Nem ártok vele többet, ha egészséges lábra ilyen cipőt adok?
Nálunk van márkás, és kevésbé márkás cipő is, simán ráadok mindent a DD Step-től Elefantenen át a Nike-Adidasig, csak nagyon kínait nem kap. De nyárra pl. egy gumipapucsot simán.
Kinek mi a véleménye?
Én az ortopéd orvosra hallgatok ebben a kérdésben.
Amelyik gyerekemnek kell a speciális cipő, az kap, amelyiknek nem kell, az nem kap. Egyszerű.
Az én orvosom amúgy a harántemelőt egyáltalán nem díjazza, mert a kicsiknek akkor feleslegesen alá van támasztva a boltív, és nem dolgoznak az izmok.
Szupináltra akkor van/lehet szükség, ha a boltívet ki kell alakítani, ez kb. 4 év alatt jön helyre.
Viszont ha a gyerek lába pl. ó egy kicsit, akkor tilos a szupi cipő, mert még jobban dönti arra felé.
Csak úgy "hobbiból" nem szabad ráadni a gyerekre gyógycipőt, meg kell nézetni a szakemberrel.
egészséges lábúnak én semmiképp nem adnék harántemeltet!
csak ami fogja a bokát és hátul erős kérge van. és nem árt ha belül bőr, vagy nem színezett, valakinek még a zoknijába is átkopik a festékanyag..
nem!
egészséges gyermeknek egy "normál", de nagyon jó minőségű cipő kell. aminek egyébként közel uolyan magas az ára - ezt csak azért írom, mert szerintem sokan a "mi mindent anyagi áldozatot meghozunk, h a gyereknek mindenből a legjobb legyen" elv miatt esnek ebbe a hibába.
a szakemberek is ezt mondják, egyébként. se szupinált, se harántemelt, se egyéb hacacáré.
A lényeg, hogy tartsa a bokát, kemény kéreg legyen a saroknál, a legjobb ha bőr, és a talpa nem túl merev.
A gumipapucs nem jó!!!! Persze strandon rendben, de amúgy ne adj rá ilyet. Azért mert gyártják és szép színes, meg olcsó, nem biztos hogy jó.
A Nike, adidas sem feltétlenül jó, mert ezek szerintem nem tartják úgy a bokát, sima sportcipő fazonúak.....
Nem tudom, az én gyerekemnek ezek a cipői vannak:
Meg egy adidas.
Van egy ortopéd orvos nénink (nem annyira néni, csak nekem, pici korom óta ismer), ő a férjem Ortopédia tankönyvében az egyik fejezet szerzője, szerinte ezek tökéletesek. Nem fontos, hogy körbefogja a bokáját szerintem.
6-os vagyok
supinált akkor kell, ha gond van, befelé dől a boka, mert azt korrigálja, különben felesleges. Olyan, mintha valakinek tökéletes a gerince és fűzőt hordana, tudod azt az ortopédiás fűzőt, fölösleges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!