Járdán, vagy kerékpárúton tolod a babakocsit, ha mindkettő adott?
Kerékpárosként tudok hozzászólni.
Vérbeli kerekezőként mai napig tiszteletben tartom a kerékpársávot, ha a lányommal megyek is a gyalogúton megyek.
Nálunk Miskolcon van egy hosszú szakasz ahol a kerékpárút és a gyalogosok járdája kb. 2 méter távolságra van egymástól, közötte fű.
Na ott rendszeresen a kerékpárúton tologatják ráérősen, széltében ketten sétálgatva, hogy még véletlenül se férhessek el csak úgy, ha lemegyek a fűbe.
Sokszor még csöngetésre se reagálnak.
Többször volt már úgy, hogy direkt úgy suhantam el mellette, hogy a karját/oldalát meglökjem, és persze rászóltam, hogy nem itt kellene sétálgatni a gyerekkel a kerékpárúton. Legtöbbször még a barma van felháborodva, hogy mit képzelek magamról, hogy nekimegyek.
Nem tudom mit szólna, ha az autóúton tologatná a kocsit és ott csapná el egy autós.
Érdemes az utolsó pontot elolvasni, a gyalogos, amennyiben van járda köteles azon közlekedni. Ellenkező esetben lehet rendőrt hívni, mert a gyalogos vét a kresz szabályai ellen. Babakocsit kerékpárúton toló gyalogos esetében kiskorú gondatlan veszélyeztetése miatt további pénzbüntetés, vagy akár 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Mivel a kerékpárúton nem csak bringások, de robogósok is közlekedhetnek bizonyos körülmények között, igen veszélyes lehet. Egy ~100kg robogó, ha ráborul egy babakocsira...:S gyermekeimmel sosem mennék kerékpárúton gyalog...
Valaki mondta, hogy "nem szólnék be, mert tele van a város ilyen beszólógatókkal" és "utálom az ilyen beszólogatókat". Nos jelezném: ezen szabályok betartása és betartatása állampolgári kötelesség, ezen felül EMBERI kötelesség. A drága anyucit csapják el, ha olyan hülye hogy ott mászkál, de a GYERMEK életét veszélyezteti! Szóval igenis szólj bátran, ha kell rendőrnek/közterületesnek jelezd...
Úgy érzem, meg lettem szólítva előző által, egy kicsit vitatkoznék. Azért van némi különbség a kerékpáros- és az autóforgalom közt. Nyilván az sem veszélytelen, ha egy biciklis rongyol bele egy babakocsiba, de azért reálisan elkerülhetőbb egy esetleges baleset, mint az úttesten. Ha kismotor jön, annak meg azért ki lehet szúrni a hangját. Igazából nem hinném, hogy alapvetően általánosítani kellene, minden ilyen szituáció egyedi elbírálás alá esik. A kérdező látta az adott szituációt, hogy mekkora a biciklis forgalom és hogy mennyire veszélyes, úgyhogy biztosan jogos volt, hogy rászólt a kismamára.
Amúgy meg sokszor kényszerülhet rá egy babakocsis, hogy az úttestre menjen. Mondjuk egy túliskolázott úrvezető miatt, aki leparkol a kapu előtt a járdára merőlegesen, és egyetlen lehetőség, hogy az úttesten kerülje ki az ember. Nem is beszélve arról, hogy egy-egy eldugott utcában nincs is járda, de ott nyilván nem is akkora a forgalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!