Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babakocsik, hordozók » Milyen jogszabály tiltja azt,...

Milyen jogszabály tiltja azt, hogy autóba beköthető mózesben szállítsam a gyereket?

Figyelt kérdés
Bármikor felmerül a kérdés, hogy mózesben szállítható-e a baba autóban, mindig többen leírják, hogy ez Magyarországon tilos. Mégis mi tiltja ezt? A KRESZ nem. Természeseten csak a szabályosan, biztonságosan beköthető mózesre gondolok.
2013. szept. 12. 19:34
 1/10 anonim ***** válasza:
Sima mozesben nem lehet, csak biztonsagi hordoznak minősített mozesben. Az, hogy be köthető, meg nem jelenti azt, hogy biztonságos is.
2013. szept. 12. 19:41
 2/10 anonim ***** válasza:
Hát én nem tudom mi az igazság, mert nekünk van mózeskosarunk ugyan soha nem használtuk a kocsiban mert nagyon nem praktikus, de annak a leírásában ott van, hogy lehet a kocsiba bekötni, valamint az autó papírjaiban is ott van, hogyan kell a mózes kosarat bekötni. Én eddig megvoltam róla győződve, hogy akár a mózest is használhatnánk az autóban. Érdekel ha valaki megosztaná az erre vonatkozó törvényt.
2013. szept. 12. 19:45
 3/10 anonim ***** válasza:

A KRESz 48.§.-a a következőket írja le:

“(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez – a vezető ülését kivéve – gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető;

c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;

g) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;

h) ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.”

A sima mozes es a biztonsagi mozes között az a árkülönbség, hogy a babát a kosárba be lehet kötni a mozes saját 5 pontos biztonsagi övével, míg a sima be köthető kosarat csak az autóhoz rogzited, a gyerek nincs rögzítve.

2013. szept. 12. 20:09
 4/10 A kérdező kommentje:
Direkt azt írtam a kérdésben, hogy szabályosan beköthető mózes. Nem a sima mózesre gondoltam.
2013. szept. 12. 20:14
 5/10 anonim ***** válasza:
2 -es vagyok. Akkor a mi mózesünk valóban használható autóba, mert abban van külön egy biztonsági őv ami a babát fogja, és plusz a mózest lehet még a kocsiba biztonsági övvel rögzíteni? Nem mint ha használni akarnám, mert akkora mint egy tank, de akkor nincs tiltva sehol, hogy mózes nem beköthető, csak nem mindegyik mózes beköthető.
2013. szept. 12. 20:15
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem tilos, csak szerintem sokkal rosszabb és veszélyesebb, mint a hordozó!
2013. szept. 13. 05:16
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
a mózessel az a baj,hogy nem lehet benne bekötni a gyereket. márhogy a mózest be tudod kötni az autóba,de benne a gyereket nem. így egy intenzív fékezésnél hiába van bekötve a mózes,a gyerek kirepül.
2013. szept. 13. 06:49
 8/10 anonim ***** válasza:
persze van már 1-2 olyan típusú mózes,ami ezt a funkciót is tudja,talán az a megnevezése,amit az első írt. de én egyet sem ismerek.
2013. szept. 13. 06:50
 9/10 anonim ***** válasza:
Ez pl olyan : [link]
2013. szept. 13. 06:55
 10/10 anonim ***** válasza:
A lényeg, hogy sehol nincsen tiltva, hogy magát a mózest nem lehet autóba bekötni. Vannak olyan mózesek melyek nem autóba valók, és vannak olyan mózesek (melyekben 5 pontos őv rendszer található) melyet be lehet kötni autóba. Szerintem babahordozóból is a régebbi fajták között van olyan ami autóba tehető és van ami nem. Egyértelmű, hogy ha az ember valamit be akar kötni az autóba akkor utána olvas, hogy az adott termék autóba való e.
2013. szept. 13. 08:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!