A magyarorszagi es erdelyi magyarok ujszulottjei kapnak 10/10 -est az Apgar skalan? Ha csak 9/10-est kapnak azt milyen problemak miatt kaphatjak?
Ahol en szultem az egyik gyereket, ott a 9/10 a max, mert ahogy kibujnak leszivjak a magzatvizet a szajukbol, orrukbol rutinbol. Mindegyik babanak leszivjak.
Mivel ez beavatkozsnak szamit (akkor is, ha nem indokolt), igy 9/10-es apgar lesz belole.
En is onnan tudom, mert rakerdeztem, ugyanis elotte szultem mar mashol, ahol 10/10-es apgart kapott elsore is a baba. Erdekelt, hogy volt-e valami gond, miert lett “csak” 9/10 (ami amugy tokeletes), ugyanis szuleskor en nem erzekeltem semmi problemat. Akkor mondta a doki, hogy emiatt, de en ebbol nem is lathattam semmit, mert kb az elso masodpercben megcsinaljak, ahogy kint van a feje.
A megfigyelt öt életjelenség:
bőrszín,
izomtónus,
reflexek,
szívműködés
légzés.
Az Apgar-értékek értelmezése és értékelése
8–10 pont: minden rendben van az újszülött babával, semmilyen beavatkozás nem szükséges.
5–7 pont: bőringert alkalmaznak az orvosok (csípés, bőrmasszázs), oxigén adása válik szükségessé maszkon keresztül.
0–4 pont: a baba intenzív terápiás ellátásban részesül, elszállítják az újszülött intenzív osztályra, ahol alaposan megfigyelik és szükség esetén kezelést alkalmaznak.
Hogy jön ide a származás?
Azt tudom hogy kitisztitjak a baba szajat szuletes utan , de azt nem gondoltam hogy ezert adnak 9/10 -et
Ha mar azt mondtak a dokik hogy minden ok a gyerekkel nekem tobb kerdesem nem is volt.
2#
kerdesedre valaszolva
-egyreszt kivancsi vagyok arra hogy az erdelyi magyarokat ba"tatjak csak vagy ez igy normalis a 9/10, vagy esetleg Magyarorszagon megadjak a 10-est akkor is ha pl. leszivjak a magzatvizet a baba szajabol
A nagy 10/10et kapott.
A kicsi 9/10er, mert sötetebb volt a bőrszíne, tehát lilább/vörösebb volt, mint gondolom a megszokott. Nekem legalábbis azt mondták, azért kapott 9et.
Nagyfiúnk 9/10-et kapott, mert kicsit kékebb volt, de éppenhogy csak.
Kistesók 8/9-et mert egyiküknek a színe nem volt szép, egyikük nem sírt fel egyszerre, harmadikuk pedig par másodpercig neopuffolni kellett. Tény, hogy neki kicsit kreolosabb a bőre, lehet azért. 🤣 Vicc volt. De szerintem egy kicsit nyugodj meg es ne csinálj az apgar értékekből is nacionalista kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!