Dévényesek, gyógytornászok, felvilágosítanátok az ülésbe húzódzkodásról? Többi lent.
Nem gyógytornász vagyok, csak érintett szülő.
A (nem Dévényes) gyógytornászunk, akinek rengeteget köszönhetünk, rendszeresen végezte ezt a gyakorlatot és nekünk is kellett otthon. Szerintem sokat segített a fejtartás erősítésében.
Utólag én is olvastam valami hasonlót, de ott a rosszul végzett gyakorlattal hozták összefüggésbe. Pl: ha nem csigalassan, szakaszosan, várva a gyerek reakcióit, hogy ő húzza magát milliről millire, hanem lendületből húzos, akkor fordulhat elő
Két nagyobb csoportja van a csecsemő gyógytornának: a Katona módszer és a Dévény módszer.
Katona módszer
“Lényege, hogy a minden csecsemővel veleszületetten jelen lévő, ún. komplex elemi mozgásmintákat (mászás, ülésbe húzódzkodás, ülésbe emelkedés, kúszás, stb.) napi rendszerességgel kiváltjuk a fiatal csecsemőben. A mozgás kiváltását az agy „serkentésével” érjük el azáltal, hogy a csecsemőt különböző gravitációs helyzetekbe hozzuk, ami aktiválja az agy azon részét, ahol ezek az elemi mozgásminták tárolva vannak. Az agyból kifutó „parancs” hatására létrejön a mozgásminta, a végrehajtott mozgásról pedig visszajut az agyba az információ.”
Dévény módszer
“Nagyon röviden az a lényege hogy az izmokon , fasciákon, inakon keresztül a gyógytornász stimulálja az idegrendszert, ezáltal javítja és helyreállítja a minimálisan vagy erősen "hibás rendszert".”
Én Neurológián dolgozó gyógytornász vagyok. Az orvosok a Dévény módszert nem ismerik el, mert az idegrendszert nem lehet izmok, inakon, fasciákon keresztül megváltoztatni, ahogy Ők mondják de jó is lenne! Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon is segít. A Katona módszer a régi, “jól bevált”, valós orvosi/bilógiai magyarázattal rendelkezik.
Nem szeretnék állást foglalni, csak leírtam a lényeget.
Elég bonyolultan írják le a lényeget:
A katona, Dévény módszer is az ülésbe húzódzkodással tornáztatják a babákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!