Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nagyon tetszik a Vajk keresztn...

Nagyon tetszik a Vajk keresztnév, legfőképp Szente Vajk után. Adnátok a helyemben? Mindenki lehurrogja a Brendon, stb. , ki tudja milyen lökött neveket. Ez nekem valahol méltóságteljes. Folyt.

Figyelt kérdés
Hüledezünk a mostani fura keresztneveken, pedig régen is voltak. Buda, Jácint (Juhász,a színész), de gondolkodóba estem, mert maga a Vajk név tényleg ritka, viszont annyira egyedi, ráadásul ősi magyar keresztnév.

2019. ápr. 25. 14:45
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
56%
Nekem nem jön be, elég borzasztó szerintem, plusz nem illik a Somogyihoz sem..
2019. ápr. 25. 20:11
 22/28 anonim ***** válasza:
31%

Engem is a hideg ráz a Brendon és társaitól, akkor már inkább a régi nevek. Ezeknél viszont nagyon fontos szerintem hogy jól hangozzon a vezetéknévvel.

Nálatok szerintem nem gond, mert jól hangzik amit kigondoltál.

2019. ápr. 26. 18:34
 23/28 anonim ***** válasza:
57%
Hangzása szörnyű, a vezetéknevvel pedig még szörnyebb. Én nem adnek ilyen nevet a gyerkemnek, de ezt nektek kell eldöntenetek.
2019. ápr. 26. 18:55
 24/28 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem nem rossz, de arra készülj fel, hogy a gyerekek mindent tudnak csúfolni, hát még ezt :( Az én környezetemben is volt gyerekkoromban Vajk, hát szegény mindig vajkrém volt...Középiskolában ismertem egy másikat, őt speciel szerintem (akkor már legalábbis) nem cseszegették, illett is rá. De nagyon meg kell gondolni, mert a gyerekek tényleg rém gonoszak. Én nem adnám.
2019. ápr. 28. 18:14
 25/28 anonim ***** válasza:
Szerintem jó név
2019. ápr. 30. 00:28
 26/28 anonim ***** válasza:
58%

Az, hogy "hülyén" hangzanak egyes régi magyar nevek, abban az is benne van, hogy ezek úgy lettek felelevenítve évszázadokkal később, mindenféle külföldi latin/görög kódexek fura írásmódja alapján. Akik pedig felelevenítették, halvány lila gőzük nem volt már sem a nevek olvasatáról, sem a jelentéséről, birtokában soha nem lévén a türk-tatár nyelvnek. (A keresztény előtt a turáni kultúrkör nevei voltak használatban.) A Géza is valami Gyevi vagy Győ +csa kicsinyítő képző, nem ám Géza.

Na mégis mi lehet az a Vajk? Az biztos, hogy a szó eleji V az B lesz, mint másik hatszáz ugyanilyen esetben, sejthető, hogy kipotyogtattak egy ı hangot, azt se tudnák, mit kezdjenek vele, az a k meg pontosabban q lesz, mert mély hangrendű szóban nem lehet elől képzett k. Jé mit kapunk: Bayıq, ami azt jelenti kipcsák- és csagatáj-török nyelvekben, hogy: gazdag, jómódú, egészséges, hatalmas valaki. (Bay = gazdag, hatalmas, mint melléknév.) Feltételezem, hogy az úzok által használt büyük=nagy vagy az üzbég buyuq=nagyszerű is ide köthető, az pedig egészen biztos (le is van írva), hogy a Bajkál-tó neve is ezt jelenti. A gazdagságra illetve tágasságra való másik szavunk, a bőség, is innen fakad. Akad is a neten valami 870-ben meghalt "Байық бек" vagyis "Vajk bég"-ről említés, szóval használták a nevet máshol is. Ha nem tetszik a Vajk név, Bayıq lenne a helyes alakja.

2019. ápr. 30. 07:21
 27/28 anonim ***** válasza:
92%
A Somogyi Brendon nem hangzik jól. A Lakatos Brendon sem, viszont az megszokott.
2019. máj. 14. 20:54
 28/28 anonim ***** válasza:
Szent Pista sem véletlenül cserélte le az Istvánra a Vajkot... Hülye egy név.
jan. 12. 14:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!