Nagyon tetszik a Vajk keresztnév, legfőképp Szente Vajk után. Adnátok a helyemben? Mindenki lehurrogja a Brendon, stb. , ki tudja milyen lökött neveket. Ez nekem valahol méltóságteljes. Folyt.
Engem is a hideg ráz a Brendon és társaitól, akkor már inkább a régi nevek. Ezeknél viszont nagyon fontos szerintem hogy jól hangozzon a vezetéknévvel.
Nálatok szerintem nem gond, mert jól hangzik amit kigondoltál.
Az, hogy "hülyén" hangzanak egyes régi magyar nevek, abban az is benne van, hogy ezek úgy lettek felelevenítve évszázadokkal később, mindenféle külföldi latin/görög kódexek fura írásmódja alapján. Akik pedig felelevenítették, halvány lila gőzük nem volt már sem a nevek olvasatáról, sem a jelentéséről, birtokában soha nem lévén a türk-tatár nyelvnek. (A keresztény előtt a turáni kultúrkör nevei voltak használatban.) A Géza is valami Gyevi vagy Győ +csa kicsinyítő képző, nem ám Géza.
Na mégis mi lehet az a Vajk? Az biztos, hogy a szó eleji V az B lesz, mint másik hatszáz ugyanilyen esetben, sejthető, hogy kipotyogtattak egy ı hangot, azt se tudnák, mit kezdjenek vele, az a k meg pontosabban q lesz, mert mély hangrendű szóban nem lehet elől képzett k. Jé mit kapunk: Bayıq, ami azt jelenti kipcsák- és csagatáj-török nyelvekben, hogy: gazdag, jómódú, egészséges, hatalmas valaki. (Bay = gazdag, hatalmas, mint melléknév.) Feltételezem, hogy az úzok által használt büyük=nagy vagy az üzbég buyuq=nagyszerű is ide köthető, az pedig egészen biztos (le is van írva), hogy a Bajkál-tó neve is ezt jelenti. A gazdagságra illetve tágasságra való másik szavunk, a bőség, is innen fakad. Akad is a neten valami 870-ben meghalt "Байық бек" vagyis "Vajk bég"-ről említés, szóval használták a nevet máshol is. Ha nem tetszik a Vajk név, Bayıq lenne a helyes alakja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!