Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan kezeljem a hisztit?

Hogyan kezeljem a hisztit?

Figyelt kérdés

15 hónapos a lányom. Tudom, hogy mi rontottuk el, mert el lett kényeztetve, de hogyan hozzam ezt helyre?

Írok pár példát:

-nem lehet elővenni a telefont előtte, mert ha nem adjuk neki oda, csapkod, őrjöng, visít, földhöz veri magát.

-nem lehet előtte enni, mert ha nem adunk neki belőle (hiaba evett 5 perccel előtte) szintén hisztizik.

-ha meg akarom fogni a kezét séta közben, földhöz veri magát és sír, az se érdekli ha otthagyom és elindulok.

-agresszív a játékokat hozzánk vágja, és hiába mondom, hogy nem szabad, mert fáj anyának, csak röhög rajtunk.

Úgy erzem, hogy pocsék anya vagyok, teljesen elvesztettem az irányítást felette, fogalmam sincs hogyan tudnám kezelni.

Sajnos első gyerek, semmi tapasztalatom nincsen.

2019. ápr. 18. 14:55
 1/8 anonim ***** válasza:
32%
Nyugi, nem rontottál el semmit. Teljesen normálisan viselkedik a gyerek. Kezd öntudatra ébredni, rájött, hogy ő egy különálló egyén, saját akarattal. A "hogyan kezeljük a hisztit" kérdés kb.egyidős lehet az emberiséggel, és nincs rá egységes, jó válasz. Ha mindannyian túlélitek a napot, anélkül, hogy zárt osztályra kerülnél, az már egy sikeres nap. Ugyanúgy, ahogy a csecsemőkori nonstop bömbölés, végeláthatatlan szoptatások véget értek, ez az időszak is el fog múlni. Kitartás.
2019. ápr. 18. 15:09
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

És te mit csinálsz?

Ha őrjöng akkor elrakod a telefont?

Hagyni kell hadd tombolja ki magát majd elmagyarázni hogy a telefon nem játék, anyáé-apáé, nem a tied.

Lehet előtte enni, meg kell mondani hogy most ettél, majd ha lenyugszik esetleg enni adni neki.

Ha nem fogja meg a kezed akkor megálltok és addig nem mentek tovább míg meg nem fogja, ezt érdemes a ház előtt gyakorolni.

Ha hozzád vágja a játékot erélyesen rászólni majd otthagyni. Ha lenyugodott újra folytatni a játékot.

Nem vagy pocsék anya csak félsz a hisztiktől szerintem, és inkább ráhagyod a dolgokat.

Próbálj következetesebb lenni, és ne hagyd hogy egy majdnem másfél éves totyogó döntse el mikor és hogyan egyél és mikor nézd meg a telefonod, különben rémálom lesz a következő év dackorszaka.

Ne félj a hisztitől, ez vele jár annak hogy nem az van amit ő akar, ha meglátja hogy nem ér el vele semmit csökkeni fog.

2019. ápr. 18. 15:13
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

1. Nehogy mar ne lehessen elővenni. Fogod, előveszed, ha hisztizik, nem rakod el, elmagyarázod, miért.

2. Attol fugg, mit esztek. Amugy pl te nem tudhatod, mennyit enne még, most szerintem pár falatot adnál neki, nem hal bele egyikőtök sem. Én se mondom a fiamnak, h most ettel majd x idő mulva ehetsz újra.

3. Amig nem fogja meg akezed, nem mentek tovabb. Ha foldhoz veri magat, majd abbahagyja. Ha bamulnak, nem kell raparazni, nyugodt arccal meg kell mondani, hogy ez nem szinhazi eloadas lehet tovabb faradni.

4. Ha hozzád vágja a játékát, latványosan dobd bele egy ured kukászdákba, majd vidd ki, mintha kidobnád. Kozben magyarazd el neki, latom, ez neked mar nem kell, nem baj, akkor elvisszuk masnak, vagy odaadjuk a kukasbácsinak.

Nem vagy pocsek, de nem ugy szuletunk, hogy minden zsigerbol jon. Nem allitom, hogy az en modszereim tokeletesel, de igyekszem kovetkezetes lenni. Persze nem mindig sikerul, de sokszor mar igen.

2019. ápr. 18. 16:04
 4/8 A kérdező kommentje:

Kaját azért nem adok neki, mert elkéri és aztán kiköpdösi, mert nem éhes, de amit apa, anya eszik az kell akkor is, ha nem éhes, és ha nem adok neki többet, hisztizik tovább, hogy nem adok neki, hogy játszon a kajával.

Egyébként mindig beleesek abba a hibába, hogy adunk neki a miénkből is, mert biztos éhes szegény gyerek, nehogy éhezzen már, mikor tudom jól, hogy nem lehet éhes, mert előtte evett meg egy nagy adag kaját, aztán meg csak takaríthatok utána, mert szétköpdösi, vagy kihányja.

Tudom, hogy félek a hisztijétől így inkább nem eszek előtte, nem telefonozok előtte, meg kb semmit nem csinálok amiből tudom, hogy hiszti lesz, de ez nem jó megoldás, tudom nagyon jól

Köszönöm a tanácsokat, alkalmazni fogom öket

2019. ápr. 18. 16:46
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

Egyetek együtt.

A telefont én oda szoktam neki adni, öt perc és nem érdekli.

Sétánál csak akkor kell fogni a kezem, ha megyünk át az úton. Én megyek az úttest felőli oldalon. Máskülönben hogy fedezné fel a dolgokat? Kavicsot szed, virágot-bokrot-bogarat nézeget. Ha sietni kell akkor babakocsiba teszem.

A dobálás nálunk is megy, mindig "bocsánatot kér", megpuszil, majd újra megdob, ezt még nem sikerült orvosolni.

Nálunk még most kezdődnek a hisztik, 22 hónapos.

Azt hiszem sokkal több a tiltás mint ami indokolt lenne. Legalábbis nálunk. Szóval próbálom átgondolni, hogy valóban kell e tiltani. Vagy áthidalható. Pl. kés. Kell neki, persze nem kaphatja meg, kapott műanyag kést. Vagy ágyon ugrálás.neki az ágy egy nagy trambulin. Minden este ugrálunk. És nem csinálja napközben, nem kell tőle félni, hogy leesik, mert csak velünk játszik ilyet.

El kell engedni sok elvárást. Sem én, sem a gyerekem nem tökéletes. De így szeretjük egymást.

2019. ápr. 18. 21:20
 6/8 A kérdező kommentje:

Nem tudunk még együtt enni, mert még etetni kell. Próbálkozik egyedül, de az ebédet nem tudja még egyedül enni.

A telefont nem fogom neki oda adni, mert földhöz vágja, és annyi volt neki.

Az úttesten sem hagyja, hogy megfogjam a kezét, ugyanúgy földhöz vágja magát. A parkokban, játszótéren hagyom szabadon rohangászni, de nem vihetem 18 éves koráig babakocsiban mindenhova, egyszer meg kell tanulnia, hogy igenis van amikor kézen fogva megyünk, és én mondom meg merre megyünk.

2019. ápr. 18. 21:30
 7/8 anonim ***** válasza:
De, lehet együtt enni. Mi mindig együtt ültünk asztalhoz (öten, mert 3 gyerekem van). Meg lehet oldani, hogy eteted és közben te is eszel. Mivel a gyerek utánzással tanul, ezért talán az egyedül evést is gyorsabban elsajátíthatja, ha látja, hogy ti hogyan csináljátok.
2019. ápr. 18. 22:50
 8/8 anonim ***** válasza:

Sajnos ezeket a jatszmakat le kell jatszani... Persze, azzal egyetertek, hogy lehetoleg minel kevesebb dologra mondjal neki nemet, igy hamarabb el fogja fogadni, ha valamit nem szabad, mert nem csak azt hallja egesz nap, hogy nem-nem-nem.

Szerintem se Neked, se Neki nem lesz semmi baja abbol, ha nem veszed elo elotte a telefont, ezert felesleges vele veszekedni, dugd el, majd eloveszed, ha valamiert nagyon muszaj, de akkor meg figyelned kell ra, hogy ne add oda neki, kitartoan probald elterelni a figyelmet amig ujra eldugod.

Enni muszaj lenne Nektek egyutt, amit az elozo is irt. Mindenki egyutt eszik, Anya egy kanallal, baba egy kanallal. Engem is marhara idegesitene, ha elottem ennenek es en nem kapnek :-D

Jardan az en fiam (19 honapos) is mehet egyedul, de ha lelepnenk fogja a kezem. Nem mindig orult neki, meg neha probalja elengedni, de nem hagyom, ha lefekszik az ut kozepere, akkor felveszem, atviszem es probalom neki elmagyarazni, hogy ilyet nem lehet. Lenyeg, hogy soha nem engedem le anelkul a jardarol, hogy ne fognam a kezet. Egy ido utan majd beletorodnek, csak kovetkezetesnek kell lenni es szoktatni hozza.

Ugyanez vonatkozik a dobalasra/harapasra/stb. Ennyit tudsz tenni, mondod, hogy ez faj masoknak, nem szabad es csunyan nezel ra, semmikepp ne nevess vissza, vagy mosolyogj ra utana 1-2 percig.

Meg rengeteg ilyen szituacio lesz, szoktasd magad ra, hogy elszamolsz 10ig ilyenkor, elmondod neki, hogy megerted, hogy frusztralja a dolog, ami tortenik, de sajnos az auto uton nem lehet rohangalni, mert veszelyes. De akkor ehhez mindig tartanod kell magad, es ugyanugy reagalni.

2019. ápr. 19. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!