Tortát szeretnék sütni 1 éves szülinapra, de ő még nem eszik tojást és tejet. Anyukák van bevált recept?
Az én lányom ugyan már 6 éves, de liszt-, tej- és tojásérzékeny, így tudok olyan tanácsot adni, ami hasznos lehet.
Én például szoktam olyan piskótaszerű sütit csinálni, amiből lazán kihagyom a receptben szereplő 2-3 tojást, tej pedig nem is kell bele. Otthon megnézem a pontos receptet és megírom.
* előkészület: 15 perc
* sütés: 30 perc
hozzávalók
* 150 gr cukor
* 5 evőkanál kakaó
* 1 vaníliás cukor
* 6 evőkanál étolaj
* 3 evőkanál ecet (5%-os almaecetet használok, de jó hozzá a sima 10%-os ételecet is)
* 250 ml víz
* 250 gr liszt
* 1 cs. sütőpor
* 1 mokkáskanál szódabikarbóna
* pici só
1. A cukrot a kakaóval, vaníliás cukorral elvegyítem, majd hozzáadom az étolajat és simára keverem.
2. Ezután kikavarom a masszát az ecettel és hozzáadom a vizet.
3. Egy keverőtálban összedolgozom a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és egy csipet sót.
4. A lisztes keverékbe állandó kavarás mellett beledolgozom a folyékony alapanyagokat.
5. Tortaformába töltöm és előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)
Tojásmentes piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé
12 dkg cukor
½ citrom héja és leve
1 cs. Vanilincukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál étolaj
Az almalét a cukorral, citrommal és vanilincukorral habosra kevertem. Tényleg habos lett, és egészen krémes volt a színe. A többi száraz hozzávalót elvegyítettem, majd az almalés keverékhez adtam. Végül belekevertem még 6 evőkanál étolajat. Állagra itt teljesen úgy nézett ki mint egy kevert tészta.
A tésztát az előkészített tortaformába simítottam, betettem a forró sütőbe, amit 5-8 perc után 180 C-ra állítottam. Összesen kb. 25 percig sütöttem. Érdemes tűpróbával megnézni, hogy megsült-e, mert csalóka, kívülről jobban pirul, mint a hagyományos piskóta. Pár percig a formában hagytam hűlni, majd egy rácsra borítva teljesen hagytam kihűlni mielőtt három lapba vágtam volna.
Ezt a neten találtam:
Tej- és tojásmentes torta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg margarin (tejmentes; pl. Liga)
1 csomag porélesztő
3-4 evőkanál cukor
kb. 4-5 dl víz
csipet só
búzadara
A töltelék: 4-5 db alma
Az élesztőt kis cukorral és liszttel fél csésze langyos vízben felfuttatjuk. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, sót és annyi langyos vizet, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen fél órát kelesztjük.
Az almákat lereszelünk, lecsöpögtetjük, esetleg kis cukorral ízesítjük.
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, ráterítjük az almát, megszórjuk búzadarával és feltekerjük.
Kb. 2 cm-es szeletekre vágjuk és szorosan egymás mellé tesszük a tortaformába.
Hideg sütőbe tesszük és 180-200 fokon megsütjük.
Ezeket a piskótaszerű tortákat bármilyen krémmel megtöltheted. Én gyümölcstortának szoktam megcsinálni. Teszek rá mindenfélét, ami szezonális gyümölcs.
Tehetsz rá pudingot is, ha nem tejjel, hanem tápszerrel csinálod.
A citromkrém így készül: 10 dkg porcukrot 1 deci vízzel 5-6 percig kevergetve sziruppá főzünk. Ezután habosra keverünk 10 dkg vajat, hozzáadjuk 1 citrom (vagy narancs) lereszelt héját, és 2 evőkanálnyi átszűrt levet, majd tovább keverve belecsurgatjuk a kihűlt szirupot.
Tortához tejmentes krém:
25 dkg margarint, 25 dkg porcukrot habosra keverünk. 2 csomag vaniliapudingot fél liter meggylével, (vagy bármilyen más gyümölcslével, akár narancskólával is) megfőzünk. Kihűlés után összekeverjük a margarinnal, majd együtt habosra keverjük. A megtöltött tortát gyümölcslének megfelelő-e gyümölcscsel díszíthetjük, de csokival leöntve is tálalhatjuk. Nagyon finom. Ha tul édes a gyümölcslé kevesebb porcukrot kell adni a margarinhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!