15hónapos gyereked szobatiszta?
Nem. :) 18 hónapos. Ma kakilt először bilibe, de úgy, hogy épp pucér volt, és láttam, hogy erőlködik, elkaptam és ráültettem. Bele"csinált", meg is lepődött.. :)) De legalább már tudja, mit is akarok tőle, mert mindig csak néz, hogy miért kérem, üljön a bilire. :)
Nem is kezdem még el, majd csak 2 éves kora körül a szoktatást, ha ő magától is rájön, mit akarok.
Dehogy.
Csak az ő korosztálya már az ülő gyerekeket rárakta a bilire, nem törődve azzal, hogy egy izgő-mozgó korban lévő baba nem tud nyugton ülni egy percet sem.
Én ezt egyszerűen kínzásnak tartom.
Én is hallottam már szobatiszta 1 éves gyerekről. Szerintem rosszul emlékszik az anyuka.
2-3 éves kor előtt nem nagyon szoktak teljesen szobatiszták lenni.
Manapság már szerencsére nem ilyen ódivatú nézetek vannak...A szobatisztaság egy idegrendszeri érési folyamat, aminek e legelső fázisa, hogy 15-18 hónapos korukban érzékelni kezdik az ürítési folyamot. Aztán később már vissza tudják picit tartani, de tudatosan még nem tudják szabályozni. 2-3 éves korukban jutnak el oda a gyerekekek, hogy képesek legyenek előre jelezni, hogy bilizniük kell, és pár percig vissza is tudják tartani. Amíg ez nem működik, addig nem beszélhetünk szobatisztaságról.
Anyósom nekem is kezdte mondogatni úgy 1 éves kora körül a lányomnak, hogy bezzeg neki mindkét gyereke 9 hónaposan már szobatiszta volt. Én meg közöltem vele, hogy az biológiai képtelenség, maximum kialakított egy feltételes reflexet, na ja, úgy nem nagy kunszt, hogy csóri gyerekek órákon át dekkoltak a bilin, volt, akit rá is kötöztek (Mert még ülni sem tudott, nehogy ledőljön róla.)
Dehogyis, még korai.
A fiam is 2 évesen lett szobatiszta
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!