Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hamarabb tanul meg az a...

Hamarabb tanul meg az a gyermek beszélni, akihez folyamatosan beszélnek a szülei, mint akihez éppen csak néha "vakkantanak"? Vagy genetika?

Figyelt kérdés

9 hónapos fiamhoz folyamatosan beszélek, mindent mondok neki, igényli is.Szeretném ha időben elkezdene majd "beszélni".Van a olyan baba aki 17-18 hónaposan nem beszél, nagyon még szótagokat sem.Nem tudom hogy mitől függ.Nem is szeretek úgy lenni a kicsivel hogy némaságban.Meg Ő is mutogat már, őzik, hőzik, és akkor mondom hogy mit hall, mit lát stb....

Mik a tapasztalataitok?

2010. jún. 4. 11:30
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom mennyit számít, a férjem 2 éves koráig egy kukkot se mondott,pedig ő a 6.gyerek volt a családban,amikor megszólalt akkor is csak azért mert azt mondták rá hogy kuka, így ez volt az első szava, hogy nem is vagyok kuka. :-) Vagyis ez már mondat.:-)))
2010. jún. 4. 11:44
 2/13 anonim ***** válasza:
Az, hogy egy kisgyerek kikor tanul meg beszélni sokmindentől függ. Persze, fontos a beszélő környezet, de ez sem mindenható! Belejátszik az öröklés is, meg még sokminden más is. Nem egy olyan gyereket, akinek szintén sokat beszéltek, körülötte forgott a világ, mert sok felnőtt vette körül, mégis csupán 2,5-3 éves koruk körül kezdtek el beszélni. Az én első fiam körül 5 felnőtt volt szinte állandóan. Mindig beszéltünk hozzá, rengeteget foglalkoztunk vele, mégis 2 évesen csupán mutogatott. Mindent értett, de beszélni csk 2 éves kora után kezdett... Aztán a lányom születése után saját házba költöztünk, csak én voltam állandóan itthopn a 2 gyerekkel, ugyen kevesebb idő tjutott így egyre, mégis ő már 1 évesen kezdett beszélni, másfél évesen már mondókákat, verseket mondott...
2010. jún. 4. 11:45
 3/13 A kérdező kommentje:
Ezért kérdeztem hogy mire "számítsak".Persze végül mindegy hogy mikor kezd el beszélni, csak olyan jó lenne ha hamar hallhatnám a szavait:-)
2010. jún. 4. 11:50
 4/13 anonim ***** válasza:
szia.is is.függ attól is hogy mennyit,mikor,és mit beszélsz hozzá,és függ a hajlamtól is,az ő maga természetétől.Nálunk a párom nem egy csacsogós fajta,persze amióta meg van a gyerek azóta 50 %al többet beszél.én beszélősebb vagyok,és agyereknek folyamatosan jár a szája.elég korán elkezdett beszélni,érthető szavakat is,de a haldzsát használja normális emberi hangsúllyal,reggeltől estig.Persze most 17 hónapos,és a hoppá,apa,anya mama,papa,nem szabad,gyere be,mamma,kérek,kösz,ülni,oda,ide ott,tente,és még van egy pár amit érthetően mond,de lehet ha nem beszélek,olvasok neki ennyit akkor is ennyit dumálna,de lehet hogy nem.szóval szerintem annyit beszélj hozzá amennyit egyébként is megtennél.Időnként amikor csak neki mondod lassabban szépen formálva a szavakat,nálunk figyeli a szánkat nagyon.azért gondoltam ez nálatok is jol jöhet.
2010. jún. 4. 11:59
 5/13 anonim ***** válasza:
20 hónapos a fiam és semmit nem mondd. Pedig nekem egész nap be nem áll a szám és folyamatosan beszélek hozzá.
2010. jún. 4. 12:09
 6/13 anonim ***** válasza:
71%
Állítólag a fiúk később kezdenek el beszélni egy kicsivel, mint a lányok, de ez sem szentírás, ismerek ellenpéldát is:)
2010. jún. 4. 12:21
 7/13 anonim ***** válasza:
Kislányom másfél éves,egésznap beszélek hozzá és rengeteg könyvet "olvasunk", mindent megért,de az ÖÖÖÖ és HÖÖÖÖ-n kívül nem mondd semmit. Pedig már alig várom,hogy megszólaljon,mert ezt a keveset nagyon édesen mondja:)
2010. jún. 4. 12:23
 8/13 anonim ***** válasza:

Nagymamám mindig mesélte, hogy a harmadik gyereke 3 éves koráig meg sem mukkant. 2-3 év korkülönbség van a testvérek között. A nogyok szépen, "időre" beszéltek. Sokat beszéltek a "kicsihez" is. Gyerek társaség is volt bőven, mert tanítónő volt nagymamám és a tanítványai sokat mentek hozzájuk, meg a 2 nagyobb gyerek barátai is, mégsem szólalt meg a kicsi. Mindent megértett, de csak mutogatott, hiába kérlelték, hogy mondjon valamit. Azután 3 éves korában megszólalt, és be nem állt a szája. Akkor már azért könyörögtek, hogy hallgasson egy kicsit.

Itt sem a genetika, sem a beszélek/nem beszélek nem jött be.

De az biztos, hogy ha sokat beszélsz hozzá, megjegyzi, megtanulja, még akkor is, ha nem beszél.

2010. jún. 4. 12:24
 9/13 anonim ***** válasza:
Persze fontos, hogy az ember beszéljen a picihez, és hogy szokja a beszédet, de ez önmagában még nem garantálja az, hogy hamar fog beszélni. Én sok tanulmányt is olvastam erről ,és ott is azt írják, hogy nem mutatható ki szoros összefüggés. Nekem a fiam most 16 hós, és még alig mond pár szót, pedig én is mondok neki mindent, beszélek neki, de ő csak mutogat. Az a baj, hogy megérteti magát, ő is megért mindent, így lusti beszélni. Persze azért beszélj hozzá sokat, csak mondom, hogy ne magadat okold, ha esetleg későn kezd beszélni.
2010. jún. 4. 12:36
 10/13 anonim ***** válasza:

Szia, én az állandóan be nem áll a szája típus vagyok, várható volt, hogy a fiam is hasonló lesz. Rengeteget vagyunk "csak" ketten de olyankor is mindent magyarázok neki, bármit csinálok, folyton mondom, hogy mit, hogyan, miért. A kisfiam 11 hónaposan mondta ki az első szavait, ami már mások számára is érthető volt, most másfél éves, és aki nem hallja el sem hiszi, hogy milyen gyönyörűen beszél. A beszél alatt értsd, hogy szinte az összes szót ki tudja mondani, ha kérem, magától pedig az alapokat mondja, illetve összekapcsol 2-3 szót is. Pl. apa alszik megint, vagy peti baba dobozban, labda gurul, Ármin éhes stb. Gondolom, hogy a foglalkozástól is függ, ki mennyit törődik a gyerekkel, de egyáltalán nem csak ettől, mert pl sógornőm 2. kisfia, 3 éves koráig egy kukkot sem szólt, utána meg gyönyörű, összetett mondatokban beszélt.

Én többször bevetettem a "nem értem így kicsim, ha csak nyöszörögsz, mond szépen, hogy..", vagy ha mutatott, akkor szándékosan a másikat adtam oda. Nagyon hamar rájött, hogy az a megoldás, ha a nevén nevezi.

Üdv

2010. jún. 4. 12:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!