A zabpehely tartalmaz glutént?
nincs ráírva a zacskóra?elvileg ami nem tartalmaz,arra rá van írva,hogy gluténmentes.
2010. máj. 28. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
Elvileg nem tartalmaz glutént, vagyis lisztérzékenyeknél csak akkor váltott ki immunreakciót, ha más gluténtartalmú ételekkel fogyasztották. Viszont Magyarországon csak olyan üzemek dolgozzák fel a zabot, ahol gluténtartalmú gabonákkal összekeveredhet. Ezért lehet az, hogy nem írják rá, hogy gluténmentes.
2010. máj. 28. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
Igen tartalmaz!Minden ami búzából ,árpából,rozsból és zabból készül./2 lisztérzékeny gyermekem van/
2010. máj. 28. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
A zab is glutentartalmu cerealia(gabona).Szoval igen tartalmaz. glutenmentes gabona a rizs es a kukorica ezek lisztjei fogyaszthatok es a glutenmentes liszt.
2010. máj. 28. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
5/7 anonim válasza:
Nem tartalmaz glutént! "...a zab nem tartalmaz glutént, így a zabpehely például kiváló választás! Egy dologra azonban oda kell figyelnünk: nem egy esetben a zab és a zabkészítmények ugyanabban a gyárban vagy üzemegységben kerülnek feldolgozásra, mint más gabonafélék, melyik azonban tartalmazhatnak glutént. A gluténérzékenység erősségének függvényében olyan zabkészítményt keressünk, ami külön berendezésben, más, gluténtartalmú gabonáktól elszeparáltan készül. Így elkerülhetjük a szennyeződés útján a termékekbe kerülő glutén fogyasztását is."
2013. júl. 25. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 Szintiszoli123 válasza:
2014. ápr. 9. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 Szintiszoli123 válasza:
Megpróbáltam valami hiteles forrást keresni, ill. rájönni, hogy miért írnak a netes oldalak mást a zab gluténtartalmáról. Ez egy szakfolyóirat, tehát valamivel talán megalapozottabb:
[link]
"A cöliákia (lisztérzékenység) genetikai alapon, provokációra kialakuló, egész életen át tartó autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásához, tápanyag-felszívódási zavarhoz, hiányállapotok kialakulásához vezet. Az egyik legfontosabb ételérzékenység, előfordulási gyakoriságban csak a laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) előzi meg. A betegség kialakulásáért a gabonafélék sikértartalma, a búzafehérje gluténfrakciójának alkohololdékony komponense, a gliadin tehető felelőssé. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és valószínűleg a zab (avenin) prolaminfrakciói is toxikusak cöliákiás betegekben. A klinikai tünetek a felszívódási zavarral hozhatók összefüggésbe."
2014. ápr. 9. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
Kapcsolódó kérdések: