Nimród, Sámuel vagy Márton?
Mártont adnám.
Sámuel nekem valahogy nem tetszik, valószínű az egymás melletti magánhangzók miatt, és a végén az L nagyon lággyá teszi.
Nimród pedig csupa negatív jelentésű szót idéz meg számomra pl.: tipródik. Valamint nem tudnám Niminek becézni a gyermekem.
Sámuel egyáltalán nem tetszik. Ez már nekem túl zsidós név. Nem a néppel van bajom, hanem egy rabbi jut eszembe a névről. Egyébként a Benedeket is azért utálom, mert az meg tipikus pápa név. Ami még eszembe jut a Sámuelről, az a Sün Sámuel.
A Márton pedig nagyanyám libája. A kakasa Marci. Nem tudnám adni ezt a nevet. Akkor már inkább Márk vagy Mátyás.
Ezek közül egyértelműen a Nimródot mondanám.
Nehéz kérdés, mindegyik név szép.
A Mártonnak imádom a becézését Marci (az én kedvenc nevem a Marcell)
A Sámuel Samu becézése is tetszik
Talán a Nimród tetszik legkevésbé de az is teljesen jó
Annyira más a három...
A Nimródot az én környezetemben olyanok adják, akik valami különlegeset keresnek (pedig már gyakori) vagy "ősi magyart" (mert a Bibliában Ménrót néven futó - talán a tornyot építő - babilóniai király Kézai Simon középkori krónikás szerint a magyar nép őse).
A Sámuelt meg tapasztalatom szerint azok adják, akik keresztényként bibliai nevekből válogatnak, míg mások meg pont azért félnek adni, mert "túl" zsidó név. És van, akik csak a Samu becézés miatt szeretnek bele (ami már külön név is lett, mint pl. a Gergő).
A Mártont meg azok választják tapasztalatom szerint, akik valami "normálisat", hagyományosat szeretnének - itt fő ellenérv a gyakoriság illetve a "liba" szokott lenni, meg hogy a Marci Márton vagy Marcell (ez utóbbi az újhullámosabb).
Persze ez csak saját élmény ismerősi minták alapján, csak nekem ezért furcsa válogatás :)
Egyébként a Márton vagy Sámuel tetszik talán, mert azok kedvesen becézhetők, de igazából bármelyik jó lehet, erőst függ a vezetéknévtől :)
Nekem egyik sem tetszik, de ha csak ezek lennének a Nomródot adnám.
A Sámuel.....hát hogy is mondjam...nem sértés, de iszonyat béna, csúnya szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!