Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogy küzdjem le a fulladásától...

Hogy küzdjem le a fulladásától való félelmem? Darabos ételek bevezetése.

Figyelt kérdés

Fiamnak van már két foga. Szépen eszik.

A főtt ételeket már nem nagyon turmixolom, maximum 2-3 nyomással a botmixerrel, hogy legyen egy kicsit pürés is a tál. Ezeket szépen eszi, de ha kukit/pufit, banánt, babakekszet vagy más "apróságot" kap amin elnyammoghatna, megakad a torkán. Öklendezni kezd, de nem az állag miatt, hanem mert a szájüreg végében, sokszor a torka tetején megakadnak ezek. Ilyenkor gyorsan kikapom, sír, megnyugszik.

De ezt a helyzetet nem tudom kiverni a fejemből és már semmit se merek adni neki. Pedig aztán nem élhet pépeken örökre. Ti hogy küzdöttétek ezt le? Van erre bármilyen orvosi bizonyítás, hogy igen történnek ilyenek, de ha ott van anya, még nem történt baj belőle? Nem tudom mibe kapaszkodjak, hogyan legyek bátrabb és bízzak meg benne, hogy igenis képes darabosakat enni.

2017. aug. 24. 15:17
 1/6 anonim ***** válasza:
19%

Ugyan nem a kérdésed lényegére válaszolok, de ne adjál neki "kuki"-t, pufit, babakekszet. Az előbbi kettő a felnőttnek is rátapad a szájpadlására, és mindhárom teljesen fölösleges. Nem hasznos táplálék. Mért kéne a csecsemőnek nyammognia! aztán majd jó kövér lesz, mert ahhoz szokik hozzá, hogy unalmában eszik. Napi 4-szer-5-ször eszünk tervezetten, normális ételt. Nem nyammogunk ragacsos kukoricát.

Egyébként ha te pánikolsz, akkor nyilvánvalóan a gyerek is fog. Az evéspánik meg ugye nem túl szerencsés.

2017. aug. 24. 15:33
 2/6 A kérdező kommentje:

Gondoltam, hogy kapok ilyen tiltó hozzászólást, de igen, nem erre vonatkozik a kérdésem.

Nem célom nassolásra szoktatni.

2017. aug. 24. 15:38
 3/6 anonim ***** válasza:
84%
Az én kisfiam 13 hónapos, eleinte ő öklendezett a pépes után a legkisebb darabtól is. Nekem a védőnő azt mondta, mindegy hány foga van, mert nem elől rágunk, az őrlők meg csak később jönnek, az ínyükkel rágják szét. Nekünk volt párszor, hogy visszahányt mindent, amit előtte megevett, én is nagyon parázós vagyok, de mostanra más elég ügyesen eszik darabosabb kajákat, valahogy hozzászokott. De még néha mindig van, hogy csak forgatja a szájában, és nem nyeli le. Én valahol azt olvastam, hogy megfulladni nem tud (hacsak nem félrenyel), mert az öklendezéstől visszahányja, és ilyen ahogy írtam, volt párszor nálunk is. Tudom, hogy nehéz, de próbálkozni kell.
2017. aug. 24. 16:06
 4/6 anonim ***** válasza:

Elvégeztem csecsemő újraélesztési tanfolyamot még szülés előtt. (Néhány óra egy fenékkel.)

Tudni kell fulladás esetén az elsősegélynyújtás módját. Piciknél ez azt jelenti, hogy hassal az alkarodon végigfekteted, hüvelyk- és mutatójjal fogod az állát. A gyereket 45 fokban arccal lefelé meg kell dönteni - feje lejjebb, mint a lába -, majd határozott mozdulattal a két lapocka közé ütni. Ez a Heimlich fogás megfelelője, ugyanis azt 6-7 éves kor előtt nem javasolt alkalmazni.

Amit tilos: függőleges testhelyzetben a hátat ütögetni. Se gyereknek, se felnőttnek. Ha valami bekerül a légútba, a ütögetéstől elmozdul a gravitáció irányába. Ha ül valaki, akkor értelemszerűen a tüdő felé csúszik.

Amíg "szelel", tehát tud levegőt venni, addig nincs baj, van idő orvosi segítséget hívni.

Ha nem kap levegőt (arckifejezésből, elkékülő ajkakból gyorsan látni), akkor viszont azonnal cselekedni kell. Nekem sajnos-szerencsére kétszer már kellett használni. Egyszer fél deci vizet ütöttem ki a tüdejéből, második alkalommal pedig egy falat kenyérbelet, utóbbinál már másfél éves volt nagyjából.

Keress rá, hogy a környékeden hol tartanak ilyen oktatást. A katasztrófamentőknek nagyon jó oktatóanyaga van, de sok gyerekkórházban is tartanak ilyet. Általában mentősök szervezik-tartják.

2017. aug. 24. 19:30
 5/6 anonim ***** válasza:
Itt egy fotó a pózról, de youtube-on a "choking baby first aid" kulcsszavakra oktatóvideót is kiad.
2017. aug. 24. 19:33
 6/6 anonim ***** válasza:
Pardon, lemaradt a link: [link]
2017. aug. 24. 19:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!