Mikor mondta ki az első szót a babátok?
17 hónapos a fiam, annyit tud hogy mama és baba, de az ég világon mindenre ezeket mondja, úgyhogy ezeket még nem vesszük "első szónak".
A lányom is valamikor 1,5-2 éves kora között kezdett szavakat mondani
17 hónapos az én fiam is, mamama, bababa, papapa, dédi, meg a többi babahalandzsa megy még csak neki is. Nem szóként, megnevezését használja, így én nem veszem tudatos szavaknak ezeket.
Ne tévesszen meg, hogy sokan az első bababá-ra ráfogják, hogy megszólalt a gyerek. Szerintem az akkor van, ha tudatosan nevén nevez valakit, valamit.
Ó, szegénykém! Biztos retardált, sose lesz normális!
*irónia off*
Csak én nem értem, hogy miért nem lehet egy kicsit TANULNI gyerek mellett? Nem tanfolyamra, egyetemre...stb. gondolok, hanem tanulni a GYEREKEKRŐL, FEJLŐDÉSRŐL...
és akkor nem kérdeznél ekkora fszágot!
1 évesen tudott 5 szót, ezeket tudatosan arra használta, amiket valóban úgy neveztek. 18 hónaposan megszámlálhatatlanul sok szót mondott már. 22 hónaposan összetett mondatokban beszélt.
De az én kisfiam ezen a téren nagyon gyorsan fejlődött.
Minden gyerek más, van, aki még csak másfél évesen mond pár szót, van, aki meg 2 és fél éves korára tanul meg beszélni.
Szóval 10 hónaposan még kérdező egyáltalán nem gond, ha csak a maga nyelvén beszél.:)
5, még jó, hogy te ilyen okos vagy, és mindent tudsz kérdezés nélkül is! Még itt a válaszokból is látszik, mennyire nem egyformák, ezzel én is tisztában vagyok! Csak mikor a környezetemben azt hallom, meg itt olvasom is gyakran, hogy 1 évesen kétszavas szókapcsolatokat használ a gyerek, akkor bocsi, hogy merek kérdezni!!! Még jó, hogy szólsz, gyakori fszságok az oldal neve, észre sem vettem!!!
többieknek köszi :) tudom, hogy nincs még elkésve, csak gyakran olvasom, ha egyikkel előrébb tart, másikkal csúszhat a fejlődés, ezért is kérdeztem.
Babababa tatatata annyajaja meg ilyeneket mond, de nem tudatos, nem azt akarja mondani, amit jelent.
Nekem 3 gyerkőcöm van.
Az legidősebb (fiú) 16 hónapos kora körül mondta ki az első szavát. Baba, mama, ilyenek előtte is voltak, de nem tudatosan mondta, hanem csak össze-vissza, bármire. Aztán 16 hónaposan asztal volt az első szava. És onnan nem volt megállás, hamar jött a többi is. Ő 2,5-3 évesen már nagyon szépen tudott beszélni. Járni viszont már 1 évesen tudott. :) (Pont a születésnapján indult el). :D
A középső gyerek (szintén fiú) az első szülinapja előtt 2-3 héttel már járt. Viszont ő nem várt sokat az első szóval se, azt 13 hónaposan mondta ki, neki a mama volt. :) És tudatos volt, mert anyósomnak mondta. :) Aztán utána is jöttek szavak neki, de nem nagyon beszélt, neki olyan 2 éves kora körül indult meg igazán.
A legkisebbünk (lány) 11-12 hónapos kora között mondta ki az első szavát, apukájának mondta, hogy apa. :) Utána volt kis szünet, de a három gyerek közül ő kezdett el leghamarabb a legszebben beszélni. Viszont ő csak 15 hónaposan indult el. :)
Hát, minden gyerkőc más, még a tesók is. Neked tényleg nincs miért aggódnod, majd jönnek azok a szavacskák, lehet, hogy 1-2 hónap múlva, de lehet, hogy csak fél év múlva, aggódni viszont akkor se kell. :)
Férjemnek van egy kollégája, 4 éves a kisfiuk és még most se nagyon beszél! Tavaly szeptemberben ment oviba, azóta valamennyit dumálgat, de azok is inkább szavak. Orvosnál voltak vele, ott megnyugtatták őket, hogy semmiféle szervi probléma nincs, csak még nem akar megszólalni a gyerkőc, majd eljön az ő ideje. :D Úgyhogy van ilyen is, bár az biztos, hogy ez nagyon ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!