Emese név hogy tetszik?
Nem értem, miért olyan hihetetlen, ha a régiek disznóról nevezték el a lányukat. "Ülő Bika", "Őrült Ló", Ülő Bika fia "Varjúláb". Ők létező személyek. Az indiánok (akik az ősmagyarokhoz hasonló nomád népek) még az 1800-as években sem érezték megalázónak, hogy bikákról, varjúról nevezzék el gyermekeiket.
Régen az állat kincs és érték volt, a család élete jóléte függött rajta. Sok állatot szentként tiszteltek, bocsánatot kértek a szellemétől mikor leölték. És a vándorló népeknél, ahol a disznó nem egy 2x2 méteres ólban piszkít maga alá, semmivel sem volt piszkosabb vagy büdösebb, mint mondjuk egy vadon élő szarvas (bezzeg ha szarvast jelentene a név, az milyen előkelő, ugye?).
Úgyhogy semmi okom kételkedni az Emese - emse elnevezésben. És úgy hiszem, hogy Kálmán Béla csak megírta az igazságot, és nem akart lehúzni vele senkit. Sokkal hihetőbb számomra, hogy a többi névmagyarázó eufemizálja a nevet épp azért, mert nem akarják rossz fényben feltűntetni a nagy asszonyt, amiatt hogy a modern kor negatív jenetést csatolt a régen nagyon is pozitív disznó képéhez. Őket is megértem, de számomra Kálmán Béla hihetőbbnek tűnik (az igazságot meg nyilván csak a régiek tudják).
"Őszinte reakciókat" vártál, úgyhogy nem igazán értem a felháborodást. Senki sem akarja lehúzni Emesét sem mást. De azért jobb ha felkészülsz, hogy a kislányod belefuthat valahol ebbe a névmagyarázatba és lehet, hogy a "hazugság, ne törődj vele" nem fogja megnyugtatni.
11-esnek: Adalberta, Adalbertina, Adaora, Celesztina, Damajanti, Damarisz, Dzsesszika, Dzsamilla, Ferdinanda, Fortunáta, Frangipáni, Fausztina, Szidaliszu, Zseraldina, Szemirámisz. Csak a pár a listáról, de szemezgess nyugodtan:
[link] ( Én se vagyok híve annak, hogy mindenki egységesen legyen Nagy Anna, Kiss Béla, de manapság tényleg rengeteg név van amin hüledezem.)
Ezekhez képest szerintem az Emese szép, magyaros, a becézései aranyosak. :)
Szerintem nagyon szép név.
A becézései is nagyon jók: Emi, Emike, Eme, Mese, Mesi, Emse...
És a jelentése is nagyon szép: anya, ősanya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!