Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Emese név hogy tetszik?

Emese név hogy tetszik?

Figyelt kérdés
Kíváncsiságból kérdezem, őszinte reakciókat várok. Nekem tetszik, szeretném így nevezni születendő kislányomat.
2017. febr. 4. 14:33
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a pozitív hozzáállást. Igazad van, nem is foglalkozom vele, nyilván adom amit szeretnék, olyan úgysincs és nem is kell, ami mindenkinek tetszik. Sőt, azt is tudom, ha olyat adnék ami nekem nem tetszik, azt is megszeretném a gyerek miatt. Csak az indított meg, hogy nem értem, bizonyos névmagyarázóknak mi előnye származik abból, hogy egyes neveket lejáratnak. Értelmetlen is lenne, ha egy évszázadok óta használt lánynévnek anyadisznó lenne a jelentése. Régen méginkább beszédes neveket adtak, ki akarta volna anyadisznónak hívni a lányát? Szóval, nem baj, ha valaki szerint ronda vagy csúnya név, de valótlan dolgokat miért kell kreálni róla?
2017. febr. 6. 12:35
 22/26 anonim ***** válasza:
38%

Nem értem, miért olyan hihetetlen, ha a régiek disznóról nevezték el a lányukat. "Ülő Bika", "Őrült Ló", Ülő Bika fia "Varjúláb". Ők létező személyek. Az indiánok (akik az ősmagyarokhoz hasonló nomád népek) még az 1800-as években sem érezték megalázónak, hogy bikákról, varjúról nevezzék el gyermekeiket.

Régen az állat kincs és érték volt, a család élete jóléte függött rajta. Sok állatot szentként tiszteltek, bocsánatot kértek a szellemétől mikor leölték. És a vándorló népeknél, ahol a disznó nem egy 2x2 méteres ólban piszkít maga alá, semmivel sem volt piszkosabb vagy büdösebb, mint mondjuk egy vadon élő szarvas (bezzeg ha szarvast jelentene a név, az milyen előkelő, ugye?).

Úgyhogy semmi okom kételkedni az Emese - emse elnevezésben. És úgy hiszem, hogy Kálmán Béla csak megírta az igazságot, és nem akart lehúzni vele senkit. Sokkal hihetőbb számomra, hogy a többi névmagyarázó eufemizálja a nevet épp azért, mert nem akarják rossz fényben feltűntetni a nagy asszonyt, amiatt hogy a modern kor negatív jenetést csatolt a régen nagyon is pozitív disznó képéhez. Őket is megértem, de számomra Kálmán Béla hihetőbbnek tűnik (az igazságot meg nyilván csak a régiek tudják).

"Őszinte reakciókat" vártál, úgyhogy nem igazán értem a felháborodást. Senki sem akarja lehúzni Emesét sem mást. De azért jobb ha felkészülsz, hogy a kislányod belefuthat valahol ebbe a névmagyarázatba és lehet, hogy a "hazugság, ne törődj vele" nem fogja megnyugtatni.

2017. febr. 6. 13:05
 23/26 A kérdező kommentje:
Ez nagyon meggyőző és korrekt magyarázat, egy vizsga alkalmával el is fogadnám védésnek, köszönöm:-)! De akkor sem hiszem, hogy ez a megfejtése az Emese névnek. Valóban őszinte válaszokat kértem, nem is vitatkoztam senki ízlésével, csupán a -szerintem-ferdített névjelentéssel.
2017. febr. 6. 16:20
 24/26 anonim ***** válasza:
81%
Nekem tetszik, de sajnos akik az ismerőseim közül ezt a nevet viselik, nem a legszimpibbek :-(
2017. febr. 6. 18:15
 25/26 anonim ***** válasza:

11-esnek: Adalberta, Adalbertina, Adaora, Celesztina, Damajanti, Damarisz, Dzsesszika, Dzsamilla, Ferdinanda, Fortunáta, Frangipáni, Fausztina, Szidaliszu, Zseraldina, Szemirámisz. Csak a pár a listáról, de szemezgess nyugodtan:

[link] ( Én se vagyok híve annak, hogy mindenki egységesen legyen Nagy Anna, Kiss Béla, de manapság tényleg rengeteg név van amin hüledezem.)

Ezekhez képest szerintem az Emese szép, magyaros, a becézései aranyosak. :)

2017. márc. 8. 17:42
 26/26 anonim válasza:
64%

Szerintem nagyon szép név.

A becézései is nagyon jók: Emi, Emike, Eme, Mese, Mesi, Emse...

És a jelentése is nagyon szép: anya, ősanya

2017. ápr. 8. 12:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!