Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mitől alakul ki a babáknál a...

Mitől alakul ki a babáknál a sárgaság? Mit kell tudni róla?

Figyelt kérdés
2008. okt. 9. 19:39
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
A babák vese működése még ilyenkor nem jó.nem feltétlen alakul ki.Pl nekünk nem sárgult be.Én úgy tudom ha egészséges egy baba és sok folyadékot kap nem sárgul be,nekem legalább is a khzi gyerekorvos ezt mondta.Én Etettem is rendesen:)Amikor csak felébredt cicire raktam.
2008. okt. 9. 19:42
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Mindhárom gyermekem besárgult születésük után, de csak a középsőt kellett kék fény alá tenni, még a kórházban. Emiatt egy pár nappal később mehettük haza, és 2-3 hét alatt teljesen elmúlt. Lényeg, hogy sokat szopjon, ill. elegendő folyadékhoz jusson.

Ezt találtam a neten a csecsemőkori sárgaságról:

"Valódi icterus (igazi sárgaság) akkor alakul ki, ha a lebomló vörösvértestekből származó epefesték, a bilirubin felszaporodik a vérben, és a bőrt, valamint a sclerákat (a szemünk fehérjét) is enyhén vagy kifejezettebben sárgára színezi. A bilirubin keletkezése után a vérben keringve és a szövetekben, így a bőrben felszaporodva sárgaságot okoz, de más káros hatása is lehet. E bilirubin, az úgynevezett indirekt bilirubin vízben oldhatatlan, így a vese nem tudja kiüríteni. Az indirekt bilirubin-anyagcserezavar egy speciális formája a koraszülöttek, újszülöttek sárgasága, amikor is a magzati életsorán nagy számban jelenlévő, úgynevezett magzati hemoglobint tartalmazó vörös vértest bomlásnak indul. A hemoglobin a vörös vértestjeinkben lévő festékanyag, ami a vérben az éltető oxigén szállításáról gondoskodik. Ennek magzati változata megszületés után lebomlik, és kicserélődik úgynevezett felnőtt típusú vérfestékre. A lebomlott hemoglobinból keletkezik a sárga epefesték. Az újszülöttek mája sok esetben átmenetileg még nem elég érett arra, hogy ezt az anyagot összekapcsolja egy glukuronsavnak nevezett vegyülettel, ami a bilirubint vízoldékonnyá téve a vese által kiüríthetővé teszi.

Az ilyen csecsemőknél ennek az epefestékfajtának hosszabb-rövidebb ideig tartó, enyhébb vagy súlyosabb felszaporodása következhet be. A túlzott mértékben keletkező, úgynevezett indirekt bilirubin az éretlen idegrendszer sejtjeit súlyosan károsíthatja. A fokozott vörösvérsejt lebomlást vércsoport-összeférhetetlenségből eredő problémák súlyosbíthatják. A szülők többsége hallott már az Rh vércsoport-, ill. a "főcsoport-", azaz A, B, O vércsoport-különbözőségekből adódó "újszülöttkori hemolitikus betegségről". E kórkép néha már méhen belül, máskor az élet első óráiban, napjaiban beavatkozást igényel. Enyhébb esetben "kék fény", azaz utlraibolyafény, infúzió, gyógyszeres kezelés mellett oldódik a sárgaság, ritka esetben azonban vércserével kell a mérgező bilirubintól és a vérlebomlást előidéző ellenanyagoktól megszabadítanunk az újszülöttet. Sokszor találkozunk enyhe, de nagyon elhúzódó, hetekig, néha hónapokig tartó sárgasággal is. Legtöbbször ártalmatlan jelenségről van szó, ami később magától megszűnik, de a sárgaság hátterében előfordulnak komolyabb kivizsgálást és kezelést igénylő betegségek is. Elhúzódó icterus mindenképpen intézeti kivizsgálást igényel."

2008. okt. 9. 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!