Felsorolnátok, pár arisztokratikus nevet? Vannak ilyenek egyáltalán?
Richárd, Albert, György, Viktória, Eleonóra, Zsófia
Én mindig az uralkodó nevekről gondolom, hogy arisztokratikus csengésűek.
Keresztnévre vagy családnévre gondolsz?
Magyar vagy külföldi vonatkozásban?
családnév magyar nyilván a régi nemesi családok alapján pl. Almássy, Batthyány
Családnév külföldi pl. angolszász területen az egyes országrészek neve (hiszen régen ott a címek a birtokolt területek neve is volt: pl. lord Cambridge)
Kersztnévnél megintcsak a 200-300 évvel ezelőtti nemesi családok gyermekeinek nevét érdemes megnézni pl. Szidónia, Krisztina lehetett ilyen hazánkban, de az orosz királyi családban az Anasztázia vagy a Habsburg családoknál a többes keresztnevezés Teresa Christina stb.
Ezzel együtt a Közel-Keleten (arab világban) pedig a nemesi jelzés inkább közvetett, a minél hosszabb családi leszármazásjelölés pl. a nevekben (amikor ilyesmi ismétlődik jó hosszan):
Hassan ibn Mubarak ibn Hussein.... családnév
Jó lenne tudni, miért kérdezed...
Mivel a gyermeknevelés kategóriában van, csak sejtem, hogy a gyermekednek kereshetsz nevet.
Nos ma, itt a demokratikus Európa közepén szerintem ez egyáltalán nem szempont, nehezen is lehet érdelmezni a kérdést és ha a családban a felmenőid között nincs értékelhető nemesi származású, aki után a hagyományt tovább vinnétek, úgy értelme sincs sok.
Mátyás, Beatrix, Diána
Esetleg Glória, Afrodité(ha jól írtam), Apollónia, Auróra, Cézár, Brútusz, Dáriusz (meg minden -isz, -usz-ra végződő)
Lightosabbak talán Stefánia, Ráhel, Aida
Géza, István, László, Endre, Imre, Lajos, Mátyás, Ferenc, Rudolf, Ferdinánd, József, Albert, Gábor, Arisztid, János, Miklós
Sarolt, Gizella, Erzsébet, Johanna, Kunigunda, Margit, Piroska, Mária, Anna, Julianna, Júlia, Karolina, Terézia, Julianna, Eugénia, Róza,
Lány: Zsófia, Anasztázia, Amália, Konstancia, Rozália, Terézia, Albina, Cecília, Donáta, Erzsébet, Emília, Eugénia, Felícia, Glória, Hedvig, Hermina, Heléna, Izabella, Johanna, Júlia, Julianna, Jusztina, Karolina, Kornélia, Klementina, Katalin, Laurencia, Letícia, Lúcia, Magdolna, Margit, Magdaléna, Otília, Paulina, Patrícia, Stefánia, Teodóra, Valéria, Valentína, Zsuzsanna
Fiú: Albert, Alfonz, Alajos, Celesztin, Dénes, Edgár, Eugén, Ferenc, Ferdinánd, Felicián, Frigyes, Félix, Fülöp, György, Gotlíb, Henrik, István, Jakab, János, József, Jusztin, Károly, Kázmér, Konstantin, Lajos, Ludvig, Leonárd, Leopold, Mihály, Miklós, Móric, Nándor, Ottó, Ottokár, Péter, Pál, Richárd, Rókus, Rudolf, Rajmund, Szilveszter, Sámuel, Teodor, Ulászló, Vilmos, Viktor, Vencel, Valér, Zsigmond
Továbbá én nemesi családból származom,nálunk ezek voltak a leggyakoribb nevek minden generációnál:
Blanka, Zoltán, Lajos, Mária, Júlia/Julianna
de volt Xandrina, Kilna, Babilla nevezetű régi rokonom is,de ezek a nevek már nem anyakönyvezhetőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!