Babám 7 hónapos. Lassan elkezdhetem vele megkóstoltatni a joghurtot, a túrót és a sajtot?
A gyerek kiskönyvének a közepén van egy szuper táblázat, hogy mit mikortól ehet a baba és van egy nagyon jó oldal, amin receptek vannak babáknak.
www.babaszoba.hu/services/recipe
Jó étvágyat a picinek!
Találtam egy cikk részletet az interneten. Nem csak a tej hanem a tehén tejet tartalmazó készítményekre is vonatkozik.
Miért várjunk a tejjel?
A hozzátáplálás időszakában a babának naponta minimum 5 dl anyatejre van szüksége. Amíg a baba az anyatej mellett szépen fejlődik és hízik, nincs szükség más tejalapú táplálékra. Ám ha a mamának nincs elég teje, a baba fejlődése megtorpan, lelassul – és ha a tejtermelést sem sikerül felpörgetni -, szükség lehet a baba étrendjének kiegészítésére, hogy elegendő fehérjéhez jusson. Sok mama ilyenkor kezd el tehéntejet vagy tejterméket adni, pedig erre még nem elég érett a kicsi emésztőrendszere.
A bélrendszer érése az első életév végére fejeződik be teljesen. A belek fala addig még tökéletlenül működik, az úgynevezett bélsorompó, amely egy nagyobb gyerek vagy felnőtt esetében megakadályozza a szervezet számára káros anyagok, fehérjék felszívódását, még nem tudja ellátni feladatát. Hasonlóképpen éretlenek még a vesék is, amelyeket a tehéntejben nagy mennyiségben megtalálható kazein és só nagyon megterhel.
Leggyakrabban a tej vagy tápszer dilemmában általában az a döntő, hogy a mamák nem tudják, az utóbbiban mi minden lehet. Pedig a tejet adó tehénről sem rendelkezünk túl sok információval, ellentétben a tápszerrel, ahol a gyártót komoly előírások és szabályok kötik (például fel kell tüntetnie a dobozon a pontos összetételt).
A kisbabák igényeinek anyatej hiányában a tápszer jobban megfelel, mint a tehéntej, vagy a kecsketej. Bár kalória tekintetében nagyjából mindegyik megegyezik, a tehén és kecsketej fehérje és ásványi anyag tartalma sokkal nagyobb, mint az anyatejé vagy a tápszeré, laktóz tartalma viszont jóval alacsonyabb. Ugyanakkor tévhit az is, hogy a tehéntejben sok a vas: nemhogy nem több, de ráadásul rosszabbul is szívódik fel, mint pl. az anyatejből. Az anyatej és a tápszer is tartalmaz élelmi rostokat, ez pedig a tehén és kecsketejből hiányzik.
Ui.: Én hasznosnak találtam a cikket és mindenképpen elgondolkodtatónak. De szerintem mindenki maga dönti el mit és mikor ad a gyermekének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!