Mennyit kell költeni 0-1 éves koráig egy babára?
Sokat, mert mindig kell valami.
Ahogy no, ujabb dolgok.
2-3 het utan jott az, hogy veszek hordozokendot ( dragak ) , aztan jatekok ahogy no es fejlodik, kellett tapszer potlas , a tapszer draga, ehhez cumisuvegek, akkor ahhoz sterilizalo, ruhakat gyorsan novi, oszi halozsak, teli halozsak, furdeshez kencek, aztan itt a tel, kell vastag ruha, overall a babakocsiba, osszel vekony sapka majd vastag sapka.
Most 6 honapos a babam, kezdtuk a hozzataplalast, ehhez kanal, kis tal, paroloedeny, turmixgep.
Bebietelek ( dragak )
Gyogyszerek pl most a fogzas elleni szerek. Ragokak.
Stb. Sok, es egyre tobb kiadas.
Első vagyok. Nem jól írtad, bocs.
"Az első egy évbe születéstől fogva 40 ezer elég neki?"
Hú, megmondom őszintén sosem mertem összeszámolni, mennyit költünk a gyerekre, lehet szívrohamot is kapnék. Nagyon sok mindentől függ egyébként, tágak a határok, csak néhány példa.
- Tápszeres baba, de az első hetekben küzdöttem a szoptatásért, szóval akkor a tejserkentőkre ment a pén
- Tápszerre egy vagyont költöttünk, sosem számoltam össze, de amikor 4-5-6 hónaposan már hatalmas mennyiségeket evett, de a hozzátáplálásnál még nem tartottunk, vagy épp csak elkezdtük, akkor gyakorlatilag talicskával toltuk haza a tápszert, még receptre felírva is sokat költöttünk
- Cumisüveg, arra néhány havonta új cumi, akkor vettünk még 1-2 kiegészítőt, nem egy hatalmas tétel, de azért erre pl. egy anyatejes gyerek szülei nem költenek
- 4 hét hasfájós korszakunk volt, biogaia, infacol cseppeket próbáltunk, szerintem erre heti 5.000,- elment, és még csak nem is segített
- átlag három havonta nőt egy méretet (volt, hogy 2 hónap, volt, hogy 4), akkor egy komplett új ruhatár. Sok használt ruhát vettem, de szerintem így is 20-30.000,- Ft-ot elköltöttem évszaktól függően
- pelenka - ezt sem mertem még összeszámolni
- nálunk lábfejtartási problémák vannak, az első redresszáló szandál pár száz forint volt. Évente egyszer kapod receptre, a recept nélkül egy pár ilyen szandál kb. 40.000 Ft (igen, nem elírás). Szerencsére a gyógytornászunk szerint nem szükséges az újabb pár, de azért esélyes volt, hogy erre is költünk. Ez persze extrém eset, de sosem tudhatod, hogy a te gyerekednek nem kell-e valami speciális eszköz.
- Az én gyerekem szerencsére nem volt beteges, így gyógyszerköltségről szerencsére nincs infóm. Kérdés, hogy a nem kötelező oltásokat beadatod-e, mert a rota elleni pl. 1 db kb. 17.000,- Ft, ha jól emlékszem
- Én sokszor vettem bébiételt, nyilván itt lehet spórolni valamennyire. Most már ritkábban veszek, de pl. nálunk napi kb. 30 deka gyümölcs elfogy, gyerek nélkül nyilván erre sem költöttünk ennyit
- És akkor az egyszeri nagyobb kiadások, etetőszék, autósülés, én vettem kendős meitait, a lábfeje miatt nem volt mindegy, hogy milyen cipőt hord, mondanom sem kell, hogy ami megfelelő, az 10.000,- Ft-nál kezdődik.
Szóval egy vagyon, de persze van, aki kihozza havi 10.000,-ből, van, aki meg 80.000,- -ból
A havi 40 is inkább a szerencsés eset. Sőt kevesebb is lehet, ha anyatejes, nem hasfájós, nem érzékeny, nem bukós és nem nektek kell mindent megvenni, kaptok ruhát és más babafelszerelést.
Ha mindent viszont mindent nektek kell, anyatej sincs és nem teljesen egészséges, akkor jóval több elmegy egy hónapban.
Azt mondom, soha ne azt nézd, hogy mi az a minimum amiből ki lehet egy babát hozni, hanem hogy milyen sok is elmehet rá úgy, hogy az "extra kiadás" alatt nem a fisher price játékok tömkelegét értem, hanem az egészségéhez, fejlődéséhez szükséges minimumot.
Hogy mit értek ez alatt: mi a múlt hónapban közelítettük a 100-at.
Pelenka 12, popsitörlő ~2, gyógyszer 12 (reflux, emésztés), tápszer 22 (7 doboz + 3 nutriton, ez vált be), gyógytorna 20 (4! hónapra kaptunk csak időpontot a tb-s kezelésre, addigra olyan lemaradásban lenne...), ruha 20 (most váltott méretet, ennyibe pár body, rugi, 1 kissapka és overáll fért bele, egy része használt).
És ő egy időre született, normál súlyú refluxos csecsemő, aki a reflux miatti gyengeség miatt lemaradt a mozgásfejlődésben.
Mi lett volna, ha koraszülött? Akkor mennyi elmenne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!