Honnan tudom, hogy nem elég a babámnak a tejcsi? 1 hónapos a kislányom, kis súllyal született, most közelít a 3 kiló felé. Átlagban 70 ml eszik.
Ma egész nap sírt, mikor cicin volt, akkor is felsírt. Nem akar aludni, lehet, hogy éhes maradt?
Mi baja lehet még? Pl hasfájás...
A 70 ml szerintem elég.
Egyszer fejd ki a tejcsit, és mérd meg, hogy mennyi jött ki a ciciből (ezt cumisüvegből etesd meg vele). Így láthatod, lemérheted, hogy elég-e.
Esetleg etesd meg mindkét mellből. Ha van elég tejed, akkor egyszerűen csak nyűgös vagy fáj a hasa. Ez utóbbi elég gyakori! :-/
Ha igény szerint szoptatod és a babának van napi 4-5 jó pisis pelusa, valmaint nagy általánosságban jókedvű, akkor eleget eszik.
Az, hogy vannak nyűgösebb napok, sajnos vele járnak, ennek valószínűleg nem a kevés tej az oka. Igény szerint szopiztatott babánál ez amúgy sem fordulhat elő. Vannak viszont úgynevezett fejlődési ugrások, amikor hirtelen kér sokkal többet enni a baba. Ez általában 5-6 hetes kor körül van először, de nem szentírás, babafüggő, ki hol tart éppen. Ha ilyenkor kap pótlást, garantáltan nem lesz elég a tej, ugyanis pontosan attól alakul a kereslet és kínálat egymáshoz, hogy a baba ilyenkor gyakrabban kér szopit, tehát jobban stimulálja a tejtermelést.
Az első válaszoló nem jól mondta, ha kifejed a tejet, nem fogod tudni, mennyi jut a babának, ugyanis nincs az az ügyes mellszívó, amelyik olyan alapossággal kiürítené a melleket, mint a kisbaba. Az viszont lehet, hogy a pocakja fáj, azért nyűgös, vagy megviselheti front, időjárásváltozás, sőt, újhold, telihold (most nem tudom épp hol tartunk ezügyben), vannak babák, akik extra érzékenyek ilyesmire.
Tedd cicire minél többet, tarts ki, tudom, hogy ez nem mindig könnyű, de hidd el, ahogy telnek a hetek, mindig jobb lesz. Sok boldogságot!
Amikor az én fiam volt ekkora, nyáron 40fokban, 1,5óránként szopizott, szomjas is volt. A gyakori szopik miatt nagyon sok tejem volt, viszont voltak olyan napok, amikor 12liter folyadékot is megittam, tejem meg épp hogy volt.
Néha előfordul, hogy kevés lesz a tejcsi.
Nem tudom mit iszol eszel, nekem a 100%os gyümi levek segítettek(anyagi csőd mondhatni, nálunk ráadásul nagyon!!!! nitrátos a víz, így a csapvíz nem is jöhetett szóba:()
Próbálj meg kicsit tartalmasabb ételeket enni, így a tejed is laktatóbb lesz a kicsinek.
Ha ez sem segít, viszont megvan a kellő növekedés, gyarapodik, nő a pici, akkor ne aggódj a mennyiség és a minőség miatt. A nyűgösség, pocakfájás benne van a pakliban. Lehet a te babád hasfájós. És még nagyon kicsi. Fura neki idekint. Ha nyűgösebb, nálunk bevált csak nem nagyon lehet ilyenkor háztartással foglalkozni, ülj törökülésbe(persze ha megy) takaróból csinálj egy fészket a lábad közé, és abba tedd a kicsit. Tud "nézelődni" a közelében vagy, ez megnyugtatja, "szűk" a hely, ami picit megnyugtatóbb neki, mint a nagy tér. Mi olyan 6-7hetes koráig csináltuk, és egy idő után nem volt vele ilyen probléma.
Mondjuk a pocakfájásról mi csak olvastunk, ilyen gondunk nem volt. Arra azt a módszert javasolta a védőnőnk, hogy finoman masszírozzuk a pocakját, óramutató járásával megegyezően, mozgassuk a lábikókat, és tegyük az alkarunkra, reptessük így a kicsit(ezt élvezte, és meg is nyugodott, pláne ha püföltük a pelust, kis dobnak képzelte magát:), amikor már tudott kacagni, még kacagott is hozzá, mára berreg hozzá)(pelus a tenyérben, fejecske a könyökhajlatban, persze hason)
Az esti alvásnál sokat segített, ha vagy az én vagy a párom pocakján alhatott el, utána a mózesbe tettük, és jókat aludt.
Köszönöm a válaszokat, tényleg valami front lehetett, mert tegnap és ma már egész nyugodt.
Próbálok sokat inni, szerencsére anyósom készít gyümölcsleveket, így erre nem kell költenünk.
Már két napja napi egyszer kifejem a cicim, így mintha egy kicsit több volna a tejcsi.
Sokat alszik a hasunkon, szereti a közelséget. A töröküléses módszert kipróbáljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!