Mik a kiszáradás tünetei?
A kiszáradás tünetei: beesett kutacs, aluszékonyság, száraz nyálkahártya. Ha hirtelen eszik sokat, könnyen kihányja! Próbálj neki könnyen emészthető ételt adni, egyszerre csak keveset! Inni is sűrűn, néhány kortyot. Így elkerülhető a hányás, hisz nem terhelődik a gyomor.
"
Kortyonként itassuk!
A hányás bakteriális vagy vírusos fertőzés kísérője, ritkábban gyomorrontás jele lehet. A betegséget rendszerint láz, étvágytalanság is kíséri. Az evést ne erőltessük, a szervezet a kórokozók elleni küzdelemre összpontosít, ezért lelassul az emésztés. A folyadékpótlásra azonban nagyon ügyeljünk! Sok szülő gondolja azt, hogy úgyis kihányja a folyadékot a gyerek, felesleges itatni. Egy- és négyéves kor között az egészséges gyermek napi átlagos folyadékszükséglete egy liter. A hányás okozta folyadékveszteség hamar veszélyessé válhat. Minél kisebb a baba, annál inkább fenyegeti a kiszáradás. Figyelmeztető jelek: beesett szemek, behúzódott kutacs, érdektelenség, mozdulatlanság. Ha ilyesmit tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A kiszáradás a leggyakoribb ok, ami miatt kórházba kell szállítani a kicsiket.
Mit adjunk inni?
– A forralt, lehűtött víz nem megfelelő ilyenkor, mert az ásványianyag- és cukorveszteséget is pótolni kell. A tej szintén nem jó innivaló hányós gyerekek számára.
– Az édeskömény- és kamillatea gyomornyugtató hatású. Egy deciliterhez egy kávéskanál cukrot adjunk. Ha a gyerek nem szívesen fogadja, azzal itassuk, amit szeret.
– A gyógyszertárban kapható Normolit porból készült, sajnos nem túl ízletes ital pótolja az elvesztett ásványi sókat is.
– Próbálkozhatunk gyümölcslevek, főként almalé itatásával is, ezt még a kicsik is szívesen elfogadják.
Óránként 50-100 gramm folyadékot kell a kis betegbe diktálnunk, ám semmiképp sem egyszerre, ez ugyanis újabb hányást idézne elő. Az utolsó hányás után öt-tíz perccel adhatunk két kávéskanál teát, majd öt-tíz percenként újabb két-két kanálkával. Ha nem hányja ki, lassanként emelhetjük az adagot. A szoptatott gyerekek most (is) könnyebb helyzetben vannak, szoptatni ugyanis továbbra is a baba igényének megfelelően lehet. Előfordulhat, hogy a teljes gyógyulásig csak anyatejet fogad el, ezzel azonban semmi gond sincs, sietteti a gyógyulást."
Szia!
Én a helyedbe azonnal dokihoz, vagy kórházba vinném. Az én lányom 3 évesen volt kiszáradva. Igaz ö lázas is volt, de a hányás és aluszékonyság nála is tünet volt. Az ügyeletes orvos letolt, hogy minek hivtam ki egy láz miatt. Másnap rohamentő vitte el a gyereket. Már akkor nem csak aluszékony volt, hanem elájult, és merev volt a nyaka. Inkább vidd minthogy nagyobb baj legyen.
Gyogyuljatok meg mihamarabb.
Szia!
Hogy Vagytok? Utolsó voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!