Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mik a kiszáradás tünetei?

Mik a kiszáradás tünetei?

Figyelt kérdés
Kislányomnak középfülgyulladása van (1 éves), eleve alig eszik, amit meg megeszik, nagyrészt nem marad meg benne. Szimplán kihányja. A héten már háromszor rohantam vele az orvoshoz, antibiotikumot szedünk, de ugye az is kijön, ha a kaja nem marad meg benne. Ma reggel is rettenetesen éhes volt, evett is sokat, beadtam neki a gyógyszert, ivott is elég sokat, aztán fél óra múlva mindent kihányt. Plusz, annak ellenére, hogy közel 12 órát aludt éjjel szünet nélkül, már megint aludna, nagyon bágyadt. Az aluszékonyság is lehet a kiszáradás jele? Már nagyon parázok.
2010. febr. 26. 09:48
 1/8 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

Van még pár oldal ahol olvashatsz róla, de én a helyedben inkább a dokihoz vinném és ott kérnék tanácsot.

2010. febr. 26. 09:51
 2/8 anonim ***** válasza:

A kiszáradás tünetei: beesett kutacs, aluszékonyság, száraz nyálkahártya. Ha hirtelen eszik sokat, könnyen kihányja! Próbálj neki könnyen emészthető ételt adni, egyszerre csak keveset! Inni is sűrűn, néhány kortyot. Így elkerülhető a hányás, hisz nem terhelődik a gyomor.

"

Kortyonként itassuk!

A hányás bakteriális vagy vírusos fertőzés kísérője, ritkábban gyomorrontás jele lehet. A betegséget rendszerint láz, étvágytalanság is kíséri. Az evést ne erőltessük, a szervezet a kórokozók elleni küzdelemre összpontosít, ezért lelassul az emésztés. A folyadékpótlásra azonban nagyon ügyeljünk! Sok szülő gondolja azt, hogy úgyis kihányja a folyadékot a gyerek, felesleges itatni. Egy- és négyéves kor között az egészséges gyermek napi átlagos folyadékszükséglete egy liter. A hányás okozta folyadékveszteség hamar veszélyessé válhat. Minél kisebb a baba, annál inkább fenyegeti a kiszáradás. Figyelmeztető jelek: beesett szemek, behúzódott kutacs, érdektelenség, mozdulatlanság. Ha ilyesmit tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A kiszáradás a leggyakoribb ok, ami miatt kórházba kell szállítani a kicsiket.

Mit adjunk inni?

– A forralt, lehűtött víz nem megfelelő ilyenkor, mert az ásványianyag- és cukorveszteséget is pótolni kell. A tej szintén nem jó innivaló hányós gyerekek számára.

– Az édeskömény- és kamillatea gyomornyugtató hatású. Egy deciliterhez egy kávéskanál cukrot adjunk. Ha a gyerek nem szívesen fogadja, azzal itassuk, amit szeret.

– A gyógyszertárban kapható Normolit porból készült, sajnos nem túl ízletes ital pótolja az elvesztett ásványi sókat is.

– Próbálkozhatunk gyümölcslevek, főként almalé itatásával is, ezt még a kicsik is szívesen elfogadják.

Óránként 50-100 gramm folyadékot kell a kis betegbe diktálnunk, ám semmiképp sem egyszerre, ez ugyanis újabb hányást idézne elő. Az utolsó hányás után öt-tíz perccel adhatunk két kávéskanál teát, majd öt-tíz percenként újabb két-két kanálkával. Ha nem hányja ki, lassanként emelhetjük az adagot. A szoptatott gyerekek most (is) könnyebb helyzetben vannak, szoptatni ugyanis továbbra is a baba igényének megfelelően lehet. Előfordulhat, hogy a teljes gyógyulásig csak anyatejet fogad el, ezzel azonban semmi gond sincs, sietteti a gyógyulást."

2010. febr. 26. 09:59
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A héten kedd kivételével minden nap az orvoshoz rohantam vele, szerintem már a hócipője tele van velünk. De ki az, aki nem aggódik ilyenkor???? Reggel valszeg az volt a baj, hogy éhes volt, és hirtelen sokat evett, és ivott is. És gyanúsan aluszékony. A bőgés kerülget, már nem tudom mit csináljak, etetem, itatom, és eszik-iszik, igaz kevesebbet, mint szokott, de kb. minden második esetben kihányja. A gyógyszerrel együtt. Már kész vagyok.
2010. febr. 26. 10:05
 4/8 A kérdező kommentje:
Ja, azt még elfelejtettem írni, hogy gyümölcslevet itatok vele, alma és sárgabarack levet vízzel higítva. Ezek szerint ezek akkor jók?
2010. febr. 26. 10:07
 5/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Én a helyedbe azonnal dokihoz, vagy kórházba vinném. Az én lányom 3 évesen volt kiszáradva. Igaz ö lázas is volt, de a hányás és aluszékonyság nála is tünet volt. Az ügyeletes orvos letolt, hogy minek hivtam ki egy láz miatt. Másnap rohamentő vitte el a gyereket. Már akkor nem csak aluszékony volt, hanem elájult, és merev volt a nyaka. Inkább vidd minthogy nagyobb baj legyen.

Gyogyuljatok meg mihamarabb.

2010. febr. 26. 11:03
 6/8 A kérdező kommentje:
Viszem ma is, már csak 1 órát kell kibírnunk, fél 3-ra van időpontunk. Azóta még annyi fejlemény van, hogy két hányás után (evett, ivott, beadtam a gyógyszert, és hányt) újra megetetem és megitattam, viszont a gyógyszert már nem adtam be. Így nem hányt. Tehát, valszeg a gyógyszer nem tetszik a szervezetének valamiért. De mindegy, nemsokára kiderül. Amúgy nem lázas, ez is furcsa, és nem is volt az egész héten.
2010. febr. 26. 13:37
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Hogy Vagytok? Utolsó voltam.

2010. febr. 26. 18:16
 8/8 A kérdező kommentje:
Sziasztok. Hát sokkal jobban nem vagyunk. Kaptunk egy másik antibiotikumot, amit kislányom szintén kihány. Felhívtam a dokit, és végülis most már maga sem tudja mivan. Most azt gyanítja, hogy mégsincs semmi baci, és a füle sem gyulladt a manómnak, valszeg az "eredeti" beszedett vírus okozza a náthát, hányást, és, most már hasmenést is. Azt az "utasítást" kaptam, hogy akkor semmi antibiotikum, csak Normaflore, és ha nem lázasodik be újra, akkor nincs baj. Jó, mi? Ja, és legyek türelmes. SZerencsére, kislányom egész jól van a körülményekhez képest, picit azért eszeget, leginkább tápszert és tejpépet, és rengeteget iszik, leginkább alma és baracklevet. És hányásnak nyoma sincs, mióta félreraktam a gyógyszert. A kiszáradás miatt is megnyugodtam, a doki szerint még csak a közelében sem vagyunk, semmi nyoma kislányomon annak, hogy a kiszáradás felé haladna. Az aluszékonyságot meg a betegség miatti kimerültségnek tudta be. Szóval, akkor türelmes leszek (képtelen vagyok rá), és remélem javulgatunk végre. Köszönöm az érdeklődést! :-)
2010. febr. 26. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!