A mellkas körfogatának mérésével mit követnek figyelemmel?
A súly/hossz mérését értem, ha az elmarad vagy túlzott, az fejlődési rendellenességre utalhat vagy túletetésre/alultápláltságra.
A fejkörméretet is, az az agy fejlődését, kapcsolódó esetleges betegségeket nézi (kisfejűség, stb.)
De a mellkas növekedése mit mutat? Ha nem megfelelő, az milyen betegségre utalhat?
A kérdés elméleti, csak pont ma mérték végig a lányomat és elfelejtettem megkérdezni az orvost, viszont fúrja az oldalamat :)
Szerintem nézhetik a fej/mellkas körméret arányát is, mert így esetleg könnyebb észrevenni a fejkörméret nem megfelelő változását, hiszen önmagában a fejkörméret adata nem mindig meghatározó egy egy betegségre, anomáliára.
De ez csak egy tipp.
Vizfejusegnel ilyet talaltam:
- A gyanút felkeltheti laikusok számára is az, ha a fej gyorsabban nő, mint az egyéb testrészek. Széles homlok, tömegesebb koponya. A fejkörfogat szinte napról napra nő. (A fejkörfogat minden újszülöttnél nagyobb, mint a mellkörfogat, de csecsemőkorban a fejkörfogat lassabb növekedése miatt pár hónapos korra már a mellkörfogat a nagyobb.)
Tehat nyilvan aranyokat neznek, meg eszembe jutott a tolcsermell, bar az szemmel is lathato.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!