Ha egy baba koraszülött, akkor korrigált korral kell számolni?
Egy ismerősöm babája 5 héttel korábban született.
Nem értem, hogy mindig egy hónappal kevesebbnek mondja a babáját.
Mondjuk, most 7 hónapos a születésnapja alapján, de ő csak 6 hónaposnak hívja.
Tényleg így kell?
Oké, hogy a mozgásfejlődésénél számít, de ha kérdezik, akkor miért "tagad" le egy hónapot?
Mert nem akar magyarázkodni. Nem tartozik senkire, hogy korababája van.
A gyerek minden teljesítményét még hónapokig korrigált kor szerint fognak értékelni. És valljuk be, könnyen mondunk ítéletet más gyerekéről.
konduktor-anyuka
De pont így kell magyarázkodnia. Hiszen tudjuk, hogy mikor született és senki nem foglalkozik azzal, hogy a babája mit tud vagy nem tud.
Az 1éves szülinapját majd 13 hónaposan tartja????
Egyébként örült, hogy pici babát szült és nem kellett végig szenvednie a terhesség végét. Szóval őt nem zavarja, hogy koraszülött a babája. Aki egyébként gyönyörű és semmi baja nem volt eddig.
Nekem is 5 héttel korábbi, én a normál korát mondom, aztán meg látom a szemekben, hogy de hát ezt se tudja, azt se tudja. Most az jobb szerinted??? Pedig semmi baja, de természetesen el van maradva, hiszen 5 hetet le kéne vonni.
Szóval így se jó, meg úgy se jó, ő ezt a rosszat választotta...
Épp az lenne a természetes szerintem, ha a születési korát mondaná. Azt, hogy koraszülött, tudjuk. Így azt is tudjuk, hogy a mozgásfejlődése nem ugyanolyan, mint a kortársaié-nem is lehet. De ismétlem nem is érdekel, hogy mi tud a baba.
De amikor az iwiwre is egy hónappal előbbi dátumot ír, szerintem az elég vicces-ő tudja.
Én sosem hasonlítgattam mások babáját az enyémhez-nem is lenne értelme.
Egyébként az én fiam már 14 hónapos, szóval véletlenül sem a versenyeztetés áll a kérdésem hátterében, csak nem értem az embereket-miért baj, ha valakinek koraszülött a babája-szégyen?
Nem hinném.
Igaz a fiam a 40. hétre született, így nem tudom magamat beleélni a helyzetébe.
Lehet csak nekem volt szerencsém, de a mai világban az az 5hét már nem sokat számít. Ha netán betegség vagy más gond miatt lett koraszülött a baba akkor megértem, hogy kell a korrigált kor. De!
Én is 5héttel szültem korábban ikreket! Nekem nem hogy letagadni, hanem épp hozzá kellene mondanom 1-2hónapot! Simán lekörözték a lányaim a elük egykorú babákat,pedig ikrek is és koraszülöttek is. Most múltak 10hónaposak és az egyik már kb 2hete jár a másik pedig pár lépést tesz meg. Náluk semmit nem jelentett ez az 5 hét. Talán a súlyuk az első hónapokban elárulta, hogy nem időre születtek és ennyi. Ma már senki nem mondja meg róluk. Szépen fejlődnek mind szellemileg mind fizikailag. Ez a korrigált kor azokra a babákra fonatkozik, akik 2kg alatt születtek. Azt is csak a mozgásfejlődésnél veszik alapul. A dokit is "csak" ilyen szempontból érdekli. Ha nálunk is ezt vennénk alapul akkor csúcsszuper gyerekek lennének, hogy már 8-9hónaposan járnak. Ez sokmindentől függ, nem hiszem hogy itt általánosítani kellene.
2600gr-al született 50cm-esen, magzatvíz elfolyt. Baba teljesen egészséges.
Mellékesen jegyzem meg, hogy az én fiam a 40. hétre született 50cm-nek.
Szóval a baba tökéletes, egészséges, az anyja mégis letagad egy hónapot a korából. Nem általánosítok.
Szia!
Igen, ahogy már többen leírták, orvosi szempontból, a mozgásfejlődés miatt számít, hogy korrigált kort mondjon. Emberileg meg teljesen mindegy. Így talán azokkal is megismerteti a "korrigált kor" fogalmát, akik esetleg még nem hallottak volna róla.
Bocsáss meg, de meg kell jegyeznem, hogy nem könnyű elhinnem, hogy nem érdekel téged, hogy mit tud az ő babája, ha ennyire felháborít még az is, hogy a korrigált korát mondja.
Ebben a kérdésben nem jó és nem is rossz egyik megoldás sem. Magyarázkodni sem szégyen és történetesen a z s e m s z é g y e n, ha mégis sérült gyereke lenne. Az egy állapot, amiről az esetek nagy többségében a szülők nem tehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!