"Ciki, hogy tápszeres. " Hogy jut el idáig egy beszélgetés?
Több helyen olvastam már, hogy sokaknak gondot jelent, hogy mások beleszólnak, hogy nem tud szoptatni és ezért tápszeres a baba.
Amit nem értek ebben: hogyan jut el egy szituáció addig, hogy ez kerekedjen ki belőle? Egyáltalán hogyan jut mások tudomására?
Az enyém is tápszeres, de ilyen helyzettel még nem találkoztam, ezért is csodálkozom rajta.
Ezek a tulajdonságok jellemzőek az emberre úgy ám blokk. Rivalizálés, versengés. Az "én jobb vagyok, mint te". Máshogy jön elő a fériaknál és másképpen a nőknél.
Mindenkiben benne van a versengésre való hajlam, csak valaki kellően intelligens ahhoz, hogy ezt kultúrált formában teszi és nem személyeskedik. Pl a munkahelyen igyekszik a legjobban teljesíteni. Frissen szült gyeses anyukák témája nem a munkahelyi teljesítmény, hanem az anyaság. Ebben versengenek jobb híján.
Lehet abban versengeni, hogy ki hogyan szül, szoptat, kinek mit tud a gyereke, hány foglalkozásra jár, milyen ruhákra futja stb.
Intelligens ember viszont nem lépi át a másik határait, intimitását. Számomra ez pl az intelligencia egyik mutatója. Ehhez el kell jutni arra a szintre, hogy valaki megértse, hogy a tejtermelődés nem akarat kérdése. Leállítani lehet akarattal, de beindítani csak nangyon korlátozott mértékben. Olyanért valakit elítélni, amiről nem tehet... hát mit ne mondjak.. Az LLL liga egyébként hasznos tevékenysége mellett legalább anynit is árt a fiatal anyáknak azzal, hogy ökörségeket állít, aminek semmiylen tudományos alapja nincs. ("szoptatni minden nő tud")
Sajnos tényleg az van a köztudatban, hogy a szoptatás csak "szorgalom" kérdése. Engem is azzal traktál(t) a többség, hogy ne adjak tápszert, mert elapad a tejem, meg ha nincs elég tejem, tegyem minél többször mellre, majd lesz. Hát jelentem: nem lett, legalábbis nem a gyakori mellre tételtől. Ennek ékes bizonyítéka, hogy nappal többet szoptatok, mint éjszaka, mégis éjszaka van több tejem. Miért is? Mert akkor magasabb a prolaktinszint. Viszont nem is apadt el attól, hogy adtam pótlást. Ennyi van, és kész, és ennél több már nem is lesz, ha megfeszülök se.
És igen, pofátlanul rákérdeznek, és pofátlanul ítélkeznek, és adják (többen a magas lóról) a jobbnál jobb tanácsokat. Csak épp hiába, mert az anyatej mennyisége hormonálisan determinált. De mivel ezt a többség nem tudja, vagy nem hajlandó elismerni, így alakul ki, hogy aki tápszert ad a gyerekének, az vagy lusta, vagy ügyetlen, vagy önző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!