1 vagy 2 keresztnév?
Mi a véleményetek 1, vagy 2 keresztnév ?
Hosszú a vezetéknév, nyolc betűs.
Ha nagyon gyakori a vezetéknév, akkor kettő. Mert a sokadik Nagy László vagy Tóth Péter nem annyira szerencsés.
Ritka vezetéknévhez viszont csak egyet választanék. Sok munkahelyen, intézményben, űrlapon kötelező mindkettőt megadni. Ilyen cégnél dolgozom, van, aki soha nem használta a második nevét, viszont kötelezően használnia kell írott formában. Szitkozódik is miatta.
Nálunk 2 keresztnév van, ez hagyomány a családban.
Így ezt megtartottuk.
A vezetéknév se nem rövid, se nem hosszú. Az első keresztnév mind a két gyereknél rövid (3 ill. 4 betűs) a második keresztnév hosszú. Inkább hosszabbnak mondanám (Nikolett és Andrea).
A dallamosságra is figyeltünk és a könnyű kiejtésre.
Ez sok mindentől függ...nálunk 2 nevük lesz, mert ha lányunk lesz, akkor Lea lesz, és az olyan rövid, hogy 'kívánja' a 2. keresztnevet, ha meg fiú lesz, akkor az apukája nevét megkapja 2.-nak.
Tehát függ az első keresztnévtől, a hagyománytól, a vezetéknévtől.
Kettő.
Ha gyakori a vezetéknév, azért.
Ha gyakori vagy épp ellenkezőleg, nagyon ritka az "első számú" keresztnév, azért.
Ha nem tudtok kiegyezni, azért:)
Nekem is két nevem van, a 3. okból. Nekem mindkettő tetszik, de csak az egyiket használom - bár néha, ha nem akarom, hogy felismerjenek, akkor jól jön a második:))) - és noha az én nevem nem gyakori, mégis előfordult, hogy csak a második keresztnevem alapján tudtak azonosítani - leírnom viszont 30 év alatt legfeljebb 5-ször kellett az "egészet".
Én több olyan emberrel találkoztam, akik "sajnálták", hogy csak egy keresztnevük volt, főleg, ha az az egy keresztnév nagyon gyakori.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!