Mitől álhatott vissza a feszes izomzat? Nagyon kétségbe vagyok esve!
Kislányom is ezt csinálta. Először (igaz nagyon-nagyon rövid ideig) mintha szabályosan kúszott volna. Aztán elkezdte csak a bal oldalát használni. A jobb kezét néha megemelte, de a lábát csak húzta maga után. Meg egyfolytában keresztezett a lábaival, sokszor alig lehetett szétszedni. Ekkor volt 9 hónapos. Beutalták fejlődésneurológiára, de már előbb elvittem Dévényeshez. Az első kezelés másnapján kutyázott, a 2. után elkezdett mászni. Szépen, szabályosan. Gyönyörűen fejlődött, 2 hónap alatt, 11 hónaposan megtette az első lépéseit. Most 14 hónaposan fut, semmi gond a mozgásával.
Ő is korababa volt, 33. hétre született.
Az én kisebbik fiamnál is volt visszaesés (vagy rosszabbodás) kétszer is. Nem ugyanez a problémája. Az első rosszabbodás 3 hónaposa kora körül volt, mivel sináltuk a katona-féle ülésbehúzózkodást, emiatt rosszabbodott a torticollisa (ferde nyakrtartás, az egyik oldalon ilyenkor feszesebb az izom), aztán ez a dévény tornával helyreállt. Ezen kívül nyaki és háti hypotoniája van, illetve a végtagjai feszesek (vagyis a karjai már nem). A második visszaesés akkor volt, amikor a műtétje után egy napig ki volt kötve a keze széttárva az intenzív osztályon. Addigra már szépen csökkent a karjaiban a feszesség, és az hogy folyton szétcsapta a karjait, viszont a műtét után ezt újból csinálta 2-3 hétig az egynapos kikötözés miatt sajnos. Ráadásul a műtét után egy darabig nem is jártunk tornára, féloldalasan kezdett el kúszni is.
Na szóval a lényeg, hogy szerintem menj el mindenképp a gyógytornászhoz/dévényeshez, és folytassátok a tornát. Esetleg ha semmi sejtésed sincs, hogy mi okozhatta, akkor inkább menj el az orvoshoz is, pláne ha eddig mindig szimmetrikusan használta a végtagjait. Esetleg azt is megnézheted, hogy egyformák-e a pupillái. Gondold végig, hogy nem esett-e le valahonnan a napokban, nem ütötte-e be a kezét, vagy a fejét.
Bocsi, hogy közbekérdezek!
Miért írtad, hogy nézesse meg a pupilláit? Kislányomnak nem egyformák a szemei, de a szemészeten nem találtak semmit. Nem a pupillái, hanem az egyik szemhéja jobban lóg.
Azért írtam, mert eredetileg szimmetrikusan kúszott, majd pedig hirtelen elkezdte nem használni az egyik oldalát. És ha esetleg valami idegrendszeri probléma van a háttérben, akkor egyéb neurológiai tünetek is jelentkezhetnek, pl. hogy nem egyforma nagyságú mindkét pupilla.
A szemhéjakhoz ennek nincs semmi köze. Senkinek sem teljesen szimmetrikus az arca, így a szemei sem. De a pupilláknak normál esetben egyforma nagyságúaknak kell lenniük, az más eset.
Tegnap voltunk szemèsznèl, nincs baja, nem esett le sehonnan, nem ütötte be a fejèt.
Nem teljesen egyik napról a màsikra alakult így kb 5 6 nap alatt...
De nagyon szèpen köszönöm a tippet, orvoshoz elviszem ahogy visszajött, 16àn pedig neonatológiàra van időpontunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!