Mikor kezdett rendesen, érthetően beszélni a gyereked?
Kisfiam szavakat már 1 éves kora előtt mondott,és 16 hónapos korától tőmondatokban beszélt,20 hónapos korától összetett mondatokban folyékonyan,rendes névmásokkal,ragozással.
Kisöcsém 3 éves koráig kb 3 szót mondott,hogy mamm ez volt az ennivaló,hogy nem,és hogy Bó ez volt a kisvakond,3 évesen viszont egyből mondatokban kezdett el beszélni.Minden gyerek más,szerintem nem baj,hogy nem beszél még a kisfiad.
Elmúlt már 2 éves 1 hónappal, amikor mondatokat kezdett, 2-3 szavasokra gondolok.
Dehogy baj!
Nem baj. Az első gyereke csodagyerek volt. Mondatokban, főleg szabályosan jó, ha 4 évesen beszél egy gyerek.
A fiúk általában később kezdenek beszélni. De 3 éveskor előtt kevesen.
Nincs semmivel elkésve a kisfiad. A 2 éves korú gyerekek általában akkortájt kezdenek 2-3 szavas mondatokat alkotni.
Vannak beszédfejlődésben előbb érő gyerekek, a fiam is ilyen volt, ő 20 hónaposan tette össze az első 2-3 szavas mondatait, 22 hónapos kora óta pedig összetett mondatokban, tisztán és érthetően beszél.
De sok gyerek van a környezetünkben és inkább az az általános, hogy inkább 2 éves kor után valamivel állnak össze azok a bizonyos szavak, igazi mondatokká.
Ja, és most már 3 és fél éves a fiam, de még mindig vannak megszokásból rosszul mondott szavak, vagy ragozások. Szóval még mindig van mit néha javítani.:)
De tényleg ő hamar érthetően tudott kommunikálni.
De ez olyan tudod, hogy ma még nem, 3 hónap múlva meg már úgy beszél, hogy azt kívánod lehet, hogy bárcsak 5 perc csönd lenne néha.:)
Lányom 9 hónaposan mondta érthetően az első szavait, apa, gomb, lámpa.
14 hónaposan már sok szót használt. 18 hónaposan mondatokat, tőmondatokat persze. Babanaplóba felírtam, 19 hónaposan 9 dalt és 5 mondókát tudott kívülről, érthetően. Most 20 hónapos.
Viszont 15 hónapos volt mikor végre elindult és pl. 9 hónapos volt mikor felült, egyévesen még nem volt foga. Mindenki másképpen fejlődik és ez így jó. Sosem titkoltam semmit és nem dicsekedtem. Mindenkinek megvan a saját büszkesége és aggodalma.
enyém 2 évesen pár szót mondott csak. minket tovább küldtek, 3 évesen kiderült, hogy megkésett beszédfejlődésű, akkor már mondatokban beszélt, de nehezen érthetően. és persze ekkor 1 élve fejlesztésre jártunk vele.
3,5 évesen lett szép tiszta a beszéde, de ez igen késő, szerintem olyan 2,5 évesen szoktam szépen mondatokban beszélni :)
az, hogy utánoz, az nagyon jó! innen már akkor nem sok kell majd :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!