Nagy lábú magzatból valóban nagy lábú gyerek/felnőtt lesz?
28. heti UH-n rácsodálkozott a szonográfus, hogy méretéhez/korához képest mekkora talpa van. A combcsont és a felmenők alapján kifejezetten alacsony lesz (max 160) - amihez annyira nem előny egy nagy láb lánynak.
Mekkora a valószínűsége, hogy "elnövi"? Vagy ha már most nagyobb arányaiban, akkor vélhetően így marad és 38-40-ig meg se fog állni a lábmérete felnőttként?
Pont mint első:)
Nagy lábú volt fiam már születésnél,most 3 évesen 108 cm és 28-as lába van.De ez nálunk genetika,unokaöcsém is "hatalmas" gyerek.
Kedves első,jó látni,hogy nem vagyunk egyedül:)Mert a környéken mindenki csodálkozik mekkora fiam,mintha én tehetnék róla:D
5,1 cm-t mértek a 28. héten, de látványra is nagy a lábfeje.
Kicsit sajnálom, mert alacsony nőként nem lesz nagy előny neki...
De furcsa, mert két generációra visszamenőleg mindenkinek neméhez képest kicsi lába van (nők 35-36, férfiak 40-41).
A combcsontja alapján a lányom is alacsony lenne, ehhez képest 21 hónaposan olyan magas, mint egy 3 éves, a lába uh-n neki is nagy volt, most 22-es cipőt hord. Nem tudom, hogy nagynak számít-e, arányos.
Azért ez nem így megy, hogy ti alacsonyak vagytok, meg mér a szonográfus egy FL-t+talphosszt, és akkor már tudjuk is, hogy alacsony de nagy lábú felnőtt lesz. Nagyon multifaktoros kérdés ez ahhoz, hogy ilyen banálisan leegyszerűsítsük.
Persze, a genetika valószínűségekkel dolgozik - erre vagyok inkább kíváncsi.
3-4 generációra visszamenve se sikerült senkinek 170 cm fölé jutnia, nők esetében a felső határ 160 cm körül van. Tehát mindkét oldalról erősen "alacsonysággal terhelt".
Persze lehet egy recesszív gén valamelyikünkben, ami a 10 generációval korábban élt óriásgént hordozza és pont a gyerekben fog manifesztálódni - de a combcsont hossza alapján a szonográfus is elég határozottan mondta, hogy magas ember biztosan nem lesz belőle.
Nem múlik semmi a lábméretén, én drukkolok neki a normál mérethez, de ha bigfoot lesz, hát így jártunk :)
Azért mielőtt messzemenő következtetéseket vonnál le, várd meg a következő ultrahangot. Két gyerekem ultrahangos méretei között voltak cifra dolgok. Pl. két hét alatt a fejméret több millimétert csökkent(!).Másik babánál intrauterin retardációt diagnosztizáltak a mértek alapján, ijesztgettek, hogy nagyon kicsi a baba, aztán 37 héten 3kg 47dkg-mal született.
A kisfiam született nagy tenyeres-talpasnak. Most 9 éves, kisebb az átlagnál, a cipőmérete is.
Nem hiszem,hogy lenne összefüggés.Én pici baba voltam,2900/54 és most vagyok 171centi és 42-es a lábam nőként.Tehát nem vagyok olyan alacsony,de súlyban bőven sokkal több tudnék lenni,mint amennyi vagyok,tehát hiába voltam pici babának.
Lányomnak 13hós korától 23-as a lába,most 16hós.Korához képest és hogy lány,elég nagy neki.De 88centi is,tehát eléggé magas.
Egyébként anyám is 162centi kb és 39-es a lába,elég nagy ahhoz képest,hogy alacsony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!