A 10 hónapos kislánynak hogy lehet segíteni a beszédfejlődését?
Ez teljesen gyerekefüggő.Barátnőmék kislánya az apa és a nemen kivül semmit nem mond mint tudatos szó és már lassan 11hónapos.Viszont sok foga van már,hamar felállt.Én lányom kivárt mindent,de 8hónapos korától rengeteg szót mondott már tudatosan,de időközönként másokat mond.És én nem mondókázok neki,nem olvasok,mert nem kötik le ezek kiskora óta.
8-10hónaposan ezeket mondta:anya(aja aja),apa,cica,kutya(brutya),hörcsög(höcsö),egy kettő
10-12 hónaposan:hello,halo,vau vau,cic cic,csüccs
most 16hónapos lett és a kedvenc szavai:pápá(tátá) és integet mikor megy ki valaki a szobából/lakásból,meg ha valaki jön be hozzá egy helyiségbe,akkor mondja,hogy: hát szia.És ujabban mindenre mondja,hogy cica és aztán meg ugat vau vau-val :D Néha madárnak mondja csip csip.
5. vagyok, elnézést, elküldtem véletlenül előbb.
Szóval nem hiszem, hogy 1 évesen folyékonyan beszéltél volna, de ha mégis, akkor kirívóan ritka eset lehettél. Ne ehhez mérd a kislányodat.
A meséléssel, mondókázással és hasonlókkal nincs baj, de hidd el, a közhiedelemmel ellentétben a babák beszédfejlődése nem elsősorban azon múlik, hogy lyukat beszélnek-e a hasukba vagy sem. Általánosságban az mondható el, hogy a lányok hamarabb szokták kezdeni, de ez sincs kőbe vésve, és az agyuk beszédközpontjának a fejlődési ütemétől függ, nem a hozzájuk intézett mondókák számától. Egyszer azt is olvastam, hogy a kisfiúk beszédközpontja a tesztoszterontól fejlődik lassabban, mert az gátolja, nem tudom, van-e ebben igazság.
Saját tapasztalatom: a kisfiam 2 éves kora után kezdett beszélni, a kislányom másfél évesen már rövid mondatokat használt, most még nincs kettő, és mondókázik. Pedig mindkettőnek én vagyok az anyja. A baráti körben a sok hasonló korú gyerek között ő az egyetlen lány, és feltűnően többet beszél, mint a kisfiúk.
ha 2 lenne és még egy szót se mondana akkor megérteném,hogy ezt kérded,de így...10 hónapos???!!!
neki még nagyon nem aktuális,hogy beszéljen,a lényeg hogy haladjon szépen,az ő ütemében!
10 hónaposan nem arra kell koncentrálni, hogy elkezdjen beszélni a baba, hanem arra, hogy megértse a beszédet. nagyon kevés dolgot ért meg, egy átlagos 1 éves a kutatások szerint egy hosszabb mondatot egyáltalán nem ért, egy rövidebb mondatból meg 2-3 szót tud kiemelni és megérteni.
szóval ennek van most itt az ideje, nézegessetek nagyon sok könyvet és mondjad-mutassad mi micsoda, mikor sétáltok akkor is mindent nevezz meg, otthon is, a tárgyakat, bútorokat, használati tárgyakat. és ezt újra és újra minden nap :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!