9 hónapos anyatejes, tejfehérje-érzékeny kisfiamnak pótolnom kell-e a kalciumot?
9 hónapos kisfiam tízóraira, ebédre és uzsonnára szilárdat eszik, már csak reggel, este és éjjel szopizik. A tejtermékeket egy éves koráig egészen biztosan nem vezethetem be, lehet, hogy még azután sem. Így viszont aggódom, hogy vajon elegendő kalciumhoz jut-e a szervezete (az egyetlen tiszta kalciumforrás az anyatej, amiből egyre kevesebbet kér). Vacsorára Sinemil tejpépet eszik, amelyben szintén van kalcium, de vajon elég-e.
Mindenkinek előre köszönöm a válaszát!
A növényi tejeket már próbáltam, szeretjük is azokat, bár a zabtejnek elég kemény íze van. Most a kókusztej a favorit, bár a kisfiam még nem kapott belőle.
Annyiban tudnátok még segíteni, hogy ti melyik növényi tejet ajánlanátok? Főznék, sütnék belőle a babámnak. Valamint van-e olyan növényi joghurt, amit Ő is megehet? Kérdeztem a védőnőmet a tejtermékek növényi alternatíváiról, de teljesen tanácstalan volt. Növényi túró, sajt?
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Azt tudom elmondani, hogy mi mit használunk:
-Tápszer helyett rizstejet (dm, tesco, müller, spar, mi alprot használunk 700 forint 1 liter)
-Tej helyett édességbe mandulatejet (másfél éves kora előtt rizstejet), kókusztejet
-Tejszín helyett krémlevesbe rizstejszínt, mandulatejszínt (dm, kb. 400-600 forint 2 dl), kókusztejszínt, ha édes krémleves
-Sajt helyett tofut (ez szójasajt) dm-ben 800-1000 ft 250 gramm
-Joghurt helyett szójajoghurtokat (alpro, tescoban-sparban 300-400 forint 2 dl)
- Sütni még szoktam kókusztejporral is, ez bizonyos pitéknek jó alapanyaga, bioboltban kapható, 400 gramm kb. 2000 forint, sokig elég.
Tudnod kell, hogy a szója nem ajánlott egy éves kora előtt, mert keresztallergiát válthat ki, a mandulatejszín pedig 18 hónapos kora előtt...
Addig egyszerűen nem kapott olyat, amiben volt tej, vagy tejtermék.
Érdekes, amit az orvosotok mondott, az én férjem neurológus, a véres kaki láttán azonban ő is azonnal az ételérzékenységre gondolt, mivel más baja nem volt a lányunknak. Sőt, a védőnő is rögtön ezt mondta, a háziorvos is, és később, kórházba kerüléskor a gasztrós is. Szóval nálunk más fel sem merült senkiben.
Köszönöm a részletes választ. Pont az lett volna a kérdésem, hogy a szójatartalmú dolgok mehetnek-e, mert a szója keresztallergiát okozhat, de meg is válaszoltad a kérdésem.
Egyébként a Gesztenye Marcit szoktad adni a babádnak édesség gyanánt? A Bethesdában a dietetikus javasolta, ha nasizni akar, mi viszont egyáltalán nem szeretnénk, ha nasizna a fiunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!