Még a terhesség korai szakaszában járok, nagyon várjuk a picit de egyben rettentően félek az anyaságtól. Mire kell felkészülni, hogyan és mit kell majd csinálnom, hogy minden a legjobban működjön?
21 évesen látszik hogy éretlen vagy még az anyasághoz!
Szerinted hogyan lehet felkészülni, és mit kell csinálnod?
Bújjad a baba-mama honlapokat, faggasd ki anyádat. A többit majd kipótolja az ún. anyai ösztönöd.
Tuti tippek nincsenek, mert minden baba más, mások az igényeik. Alap: elég kaja, tiszta pelus, anya. Ennyi.
Olvasgass, de fenntartással. A problémákat majd az adott helyzetben meg fogod oldani jól, vagy kevésbé jól ez így van rendjén.
Ne legyenek elvárásai a babáva. Van amelyik baba átalussza az éjszakát, van amelyik nem, van amelyik baba sírós, van amelyik nem. Mozgásfejlődés is lehet lassabb vagy gyorsabb. Ez nem verseny az anyukák, ill. Babák kózt. Ha elfogadod, hogy a te babád egy egyéniség, és nem pont ugyanúgy fejlődik, mint a szomszéd gyereke, akkor boldogabbak lesztek, hidd el.
Szoptatásnak előre nézz utána, mert kózben már macerasabb.
Sok sikert!
Mit kell majd csinálnod? A java jön magától, ami meg nem, annak szerencsére utána lehet nézni, kérdezni. Szerinted azért van baba-mama témakörben ennyi kérdés, mert minden anyuka mindent tud? :) És nemcsak fiatal anyukák írogatnak. Sok tanácsot fogsz majd kapni a gyerekorvostól, és védőnőtől is. És nem olyan félelmetes az egész, mint amilyennek most látszik.
Amire érdemes felkészülni: fáradt leszel, ezért előfordulhat, hogy a türelmed is hamarabb elfogy majd. Legyen azért segítséged, mondjuk az apuka, vagy nagyszülők, akiknek néha-néha le tudod majd passzolni a bébit, amíg 1-1 órát kikapcsolódsz.
Akkor hogy jöjjön egy-két dolog, amit nekem például senki nem mondott el (és ezeket a legnagyobb jóindulattal mondom, mert ezekre is fel kell készülni lelkileg): készülj rá, hogy kb. 1 hétig ugyanabban a ruhában fogsz flangálni, mert időd nem lesz átöltözni. Készülj rá, hogy úgy fogod érezni, egész nap szoptatsz, és tulajdonképpen valóban :) készülj arra, hogy fél óra alvásért mindent odaadnál. Készülj arra, hogy sokat fogsz sírni, érzelmileg labilis leszel. Készülj arra, hogy majd nem tudsz mit kezdeni az új szituációval.. Készülj arra, hogy a hajmosás eszedbe sem fog jutni kb. 3-4 napig. Készülj a babasírásra, és az aggodalomra, hogy nem tudod, miért sír...
Ezeket azért írtam le, mert bennem még élénken él az első hónap, és az, hogy mennyire kikészültem. Nekem csak a szépe és jót mondták el, és amikor szembesültem azzal, hogy az eleje nem fenékig tejfel, megfogadtam, hogy én nem követem el ezt a hibát, ha megkérdezik, milyen az eleje.
Most már lassan 9 hónapos a kisbabám, és minden sokkal, könnyebb. Te is átélsz majd mélypontokat, de amint rád éz, rád mosolyog, úgy fogod érezni, hogy minden kín megérte :)
Kedves utolsó válaszoló!
Nagyon köszönöm a tanácsokat, még akkor is ha negatívumok. Lelkileg készülök, hogy meg fog változni az életem, a fiatalságomnak valamilyen szinten(ha nem teljesen) vége lesz, felelősséggel tartozom egy babáért. Hihetetlen érzés, és igazából már amikor az ultrahangon látom a kiformálódott arocskáját elönt a boldogság, és talán ez lehet az anyai ösztön első jele...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!