NAPIREND? Már sikoltozni tudnék ettől! Mindent elolvasok, lehet nem kellene.
Hülyeségnek tartom, hogy mindenhol ezzel frusztrálják a kismamákat. Én nem dőltem be ennek, hogy ki kell alakítani, st., mert van egy 12 éves lányom, akivel annak idején-net híján- soha sem hallottam napirendről, meg hogy ki kell alakulnia. Volt az,m hogy kb tudtam, mikor kel, mikor eszik, mikor alszik. Ennyi. Nem stresszeltem magam azon, hogy mikor pontosan, milyen sorrendben.... Van egy 2 éves és 7 hónapos ikreim is. Kialakul. DE NEM A SZÜLŐ alakítja ki, hanem a gyerek.
És mi van akkor, ha babád egyik nap ilyen sorrendben csinálja, másnap meg más sorrendben? Van valami hátrányod?
Ne aggódj, a napirend csak azért van, hogy felboruljon. Legyél laza, nem minden gyerek egyforma. Minden eröltetés nélkül be fog állni egy napirend. Gondolj bele, a babák őrûlt iramban fejlődnek, változnak, új mozgásokat tanulnak, jön a foguk stb. Ezek mind felboríthatják a napirendre irányuló törekvéseidet. Ha nagyjából veszed a jelzéseit, hogy mikor éhes, álmos, mikor akar játszani, akkor szinte észrevétlenül kialakít magának a baba egy menetrendet. Az első gyereknél én is próbáltam szigorúan ragaszkodni egy sémához, most a másodiknál nem is foglalkoztam vele, és egyszercsak beállt.
Egyet tartok fontosnak, hogy este sorrend: fürcsi, szopi, alvás. De a kislányom mostanában még az esti szopi után nem alszik, úgyhogy kis játék, és utána alvás. Nem döl össze a világ.
ohh.. napirend. az elején én is próbáltam, aztán rájöttem, hogy folyton felborul, nem mindig ugyanúgy alszik (pl. ha elkezdődik a fogzás, van , hogy 3szior is felébred éjjel, akkor már nappal sem úgy alszik.)
kb. 2 hetente változtathatod a napirendjét, mert ő is folyamatosan változik. hozzátáplálás, kúszós mászós korszak, ha megtanul járni, már hamarabb fárad. később már csak nappal 1szer alszik, stb.... Arról nem beszélve, ha elmennétek valahova 1 napra (pl. nagyszülők) már borul az egész nap, mert ott nem tudod úgy betartani; vagy ha szakad az eső és nem tudtok menni sétálni megint borul a nap.
Én feladtam az egész napirend témát. nagyjából van, hogy mikor van reggeli, ebéd, vacsi, uzsi, játék, séta, meg ilyenek, de nem pontosan. Egy a biztos: este: fürdés, vacsi és alvás NAGYJÁBÓL ugyanabban az időpontban.
ezen kívül úgyis jelzi, hogy mikor éhes és mikor mit szeretne!
Ne aggódj a napirend miatt, főleg ne egy 11 hetes babánál, ő még nagyon pici ehhez!
Nekünk nagyon sokáig nem volt, mert mindig máskor aludt, és egész nap cicizett (az elején).
Először szinte csak a fürdés volt fix, aztán lassan ahogy ő kialakította, a napi két alvás (nagyon keveset aludt), aztán kb. 1 éves korában állt be minden, teljesen magától.
Mindig azt néztem, hogy neki mikor mi a jó, mikor fáradt, stb.
Még pici a babád, ne stresszeld magad ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!