Mennyire van jelentősége annak, hogy 1 éves kor felett anyatejet kap egy gyermek?
Az anyatej olyan immunanyagokat tartalmaz, amit semmilyen étel nem.
A gyerek immunitása 6 éves korára fejlődik ki.
Minél többet kap, annál jobb.
Ez a biológiai része, és akkor ott a többi előnye, amit részint már felsoroltak, bár magam is azt gondolom, hogy a kötődést más módon is ki lehet alakítani a babával, szóval ilyen szempontból én sem tartom elengedhetetlennek, inkább csak egy jó lehetőségnek.
Itt egy érdekes cikk ezzel kapcsolatban, az evolúciós szempontok átfésülése:
azt már leírták előttem h tápanyagok tekintetében semmi jelentősége, ezzel én is egyetértek.
Inkább lelkileg kell (akinek kell)
Én egy évesen még reggel-este szoptattam, azért mert ekkor kezdtük el a tehéntejet bevezetni, és szép lassan haladtunk vele. Amikor reggel már ivott tejet rendesen, akkor azt elhagytuk. Én soha nem erőltettem, lelkileg nem tesz jót ha egyszer csak elveszed tőle, ha ő nem akarja.
16 hónpaos volt amikro teljesen elválasztottam. Szerencsére nem zavarta meg.
Szerintem nem szerencsés előre fix időpontot eltervezni arra, hogy meddig fogsz szoptatni. Én egy évesen még napi 3-szor szoptattam, majd lassanként elhagytunk egy szopit, és még lassanként tervezem elhagyni a maradék kettőt.
Először én is úgy gondoltam, hogy 1 éves korig fogok szoptatni, de aztán a gyakorlat erre rácáfolt. Nem lett volna olyan egyszerű azt mondani, hogy na ma 1 éves a gyerek, akkor holnap nincs szopi, hiszen kialakult egy rutin amin nem láttam értelmét változtatni.
1 éves koron túl lelki szükséglet a babának, csillapítja folyadékszükségletét és immunerősítő hatása is van.
Én a helyedben megnézném hogy a baba igényli-e a még a szopit vagy sem, és aszerint kezdeném el leszoktatni, főleg ha neked sem teher a szoptatás.
Én úgy veszem észre lányomon pl, hogy az esti, alvás előtti szopit már annyira nem igényli mert 5 perc után abbahagyja, uh hamarosan azt elhagyjuk, a reggeli szopit meg majd ahogy alakul, pár hónap múlva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!