Terpeszpelenkát napi hány órát kell viselnie a babáknak?
Ortopédián mondták, hogy 6 hétig hordja, de elfelejtettem megkérdezni, hogy naponta mennyit legyen rajta. A védőnőnek fogalma sincs erről.
Én estétől reggelig+délelőtt pár órát hagyom rajta, összesen napi 12-14 óra.
Ez kevés?
Gyógytornász vagyok. Egész nap rajta kellene lenni, és amikor tisztába teszed, akkor mindig mozgasd át a csípőjét. Behajlítod mindkét térdét-csípőjét derékszögben és szétnyitod a lábait szépen lassan, ahogy engedi. Ezt megcsinálod párszor, utána pedig körzöl a két lábával úgy ahogy az előző hozzászóló leírta.:)
Azért kell a terpeszpelenka, mert olyan helyzetben tartja a csípőízületet amiben a vápa megfelelően tud fejlődni. Próbáljátok kibírni ezt a pár hetet, ez nem fáj a babának.
Tudom, hogy nem fáj neki, de már 6 hónapos és a terpeszpelusban nem tud átfordulni, mozogni rendesen, ezért adtam rá eddig csak fél napot.
Nappal kb. 2 órát még kendőben van, tehát összesen majdnem 16 órát biztosan terpeszben van a lába, de akkor ezek szerint ez sem elég. Ezt jó tudni.
Azt hittem, hogy kisebb.
Elvileg folyamatosan rajta kell lennie, fürdéshez és tornához lehet levenni.
Jó későn kaptátok meg. Ilyenkor még inkább napi 24 órában rajta kell lennie, mert már sokkal nehezebb kezelhető ennyi idősen a gond.
Majd rá fog jönni hogy kell abban megfordulni.
Igazából mi úgy tanultuk, hogy amennyi idős korban észreveszik, kétszer annyi ideig tart a "gyógyulás". Ezért nem értem ezt a 6 hetet 6 hónapos életkorban.
Gondolom, hogy nézte hamarabb is a gyerekorvos, tovább küldött volna ha gond van.
Nem nézett az a gyerekorvos semmit, pedig szóltam, hogy a családban 2 csípőficamos is van...
Annyit mondott, az egyik lába rövidebb, de nem baj, majd kinövi.
Ezért le is váltottam, másik dokihoz mentünk, ő adott beutalót ortopédiára.
Nem mondták, hogy nagy baj lenne, kontrollra sem kell visszamenni, csak a 6 hét terpeszpelenkát írták elő, tornát se mondtak.
Ezek szerint ott is gondatlanok voltak?
Nem magánorvoshoz mentünk, lehet, ott több tanácsot kaptunk volna.
Mindenesetre visszaadtam rá a pelenkát.
Pedig a 6 hetes orthopdia vizsgálat majdnem hogy kötelező minden gyereknek. Én a helyedben mindenképpen keresnék egy magán dokit, mert valami gond még is csak van ha felírták a teresz pelust márpedig akkor azt kontrollálni kell.
Bp-en van az ország legjobb gyerek orthopédusa Lngyel Zsuzsának hívják.
Nem akarlak idegesíteni, de valami gond mégis van, ha rövidebb az egyik lába. Mutasd meg gyerekortopédusnak. Nem tudom merre laksz, én Szegeden tudok ajánlani dokit.
Újszülött korban mindenkinek megnézik a csípőjét, de a gyerekorvos elvileg utána is nézi. Őszintén szólva nem tudom, hogy a kisfiamnak nézte-e a gyerekorvos, de a védőnőtől megint ideges lettem, mert ő felsorolt néhány itteni orvost, akik mindenkit elküldenek ortopédiára. Bennünket nem küldtek, bízom benne, hogy nézte a doki, de tényleg nem tudom. Én mindig nézegettem a babámat, hogy van-e végtaghosszkülönbsége, ráncasszimmetriája, mennyire mozog a csípője.
Mivel nálatok van a családban csípőficamos, a babádnak van végtaghosszkülönbsége és már 6 hónapos, én a helyedben megmutatnám egy másik orvosnak is. 6 hét alatt nem fog elmúlni, és kellett volna ultrahangot is csinálniuk.
Ne nyugodj ebbe bele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!