Írnátok főzelék receptet 6 hónapos babák számára? Pontosan hogyan készítitek ezeket? Ha mostantól ehet mondjuk zöldborsót, akkor 1-2 napig azt is csak kóstoltatni kell?
Saláta főzelék: Salátát leveleire szeded.1 krumplit meghámozol, felkockázod.Kevés vízben felrakod őket főni pici sóval.Mikor a saláta össze esett, és a krumpli is megfőtt, akkor ha szeretnél egy nagyon pici rántást csinálhatsz, és azzal berántod, vagy ha nem akkor a levét leszűröd, az egészet összeturmixolod, és dúsítod tápszerrel/anyatejjel.Ha berántod, akkor is a legvégén adj hozzá egy kis tápszert/anyatejet.Lányomnál sokáig ez etalon volt.
Krumplifőzelék: Krumplit felkockázva, kicsi hagymával sóval (meg ami fűszert bevállalsz) felteszel főni.Tovább nem írom, mert ugyan az mint a sali főzelék.
Amiket még én csináltam:
-sütőtök forever!!!Igaz most nincs szezonja, de répával, krumplival, almával..stb. össze főzve, mindenhogy nagyon jó.Tele van vitaminnal.Illetve én mindig sütőben sütöttem, és kis szerecsendiót reszeltem a tetejére, összeturmixoltam, és lefagyasztottam adagonként.Innentől csak ki kellett vennem, és valamivel, vagy magában már lehetett is enni felengedés után.
-cékla!!Elég koszos lesz tőle a konyha, de ez is nagyon egészséges.Ezt simán sós vízben megfőztem, és ezt is adagonként lefagyasztottam.Szinte mindennel lehet keverni ugyan úgy, és a babák szeretik, mert édeskés az íze.
A többit feleslegesnek tartom leírni, mert tényleg csak ilyen egyszerű összefőzök mindent! :)
Ja én sokszor szedtem ki a húslevesből dolgokat a babámnak.Gyengén fűszereztem a levest, és a vége felé az ő kis részét kiszedtem, és maradék levesnek utána fűszereztem és még főztem.
Én nagyjából eszerint a táblázat szerint csináltam.
A sózást azt ne úgy értsd mint nekünk felnőtteknek, csak gondolatnyit, persze csak ha akarod! :)
Kóstoltatás az úgy történik, hogy minden ízt külön külön pár napig adod, amíg meg nem szokja a bébi.Általában gyümölcslevekkel kell kezdeni.Aztán simán gyümölcs össze turmix, aztán különböző gyümölcsök össze turmix.Utána jönnek a zöldségek..persze itt már nem igazán lehet zöldség lével kezdeni, vegyük csak a krumplit.Itt is mindent végig zongorázol, és aztán mehet minden amit szeretnél.Én a húsit akkor vezettem be, amikor már minden zöldségen és gyümölcsön túl voltunk.Ezt kitartóan kb 1 hónap alatt el lehet érni.
Attól se rettenj meg ha a babád valamit nem nagyon szeret..Én ilyenkor simán tovább léptem, mert pl nálunk az alma csak simán lereszelve tabu volt kb 1 éves koráig.Addig mindig pici vízben megpároltam, tettem hozzá HT kekszet, és csak így volt hajlandó megenni a lányom.A krumplit meg magában konkrétan visszahányta, így mindig kevertem valami gyümölccsel.
Még van egy trükköm, mivel nálunk nagyon nehezen ment ez az egész, nem igazán fogadta jól a lányom az új ízeket, így egy idő után tettem mindenbe Sinlac port.Ezzel is lehet sűríteni, vagy egyáltalán csak dúsítani a picik kajáját, nem mellesleg nagyon egészséges és egy kicsit édesíti is az ételeket, így ki tudtam kerülni a cukrot.(mert nekem a család azt magyarázta, hogy mindenbe tegyek pici cukrot, és akkor úgy meg fogja enni az ételeket.)
Ja és még annyi, hogy egy ideig ez mindig csak kóstoltatás..Kell jó idő amíg megeszik a babád egy adagot, de ezen ne aggódj..mindig csak a babádat figyeld.Ha látod hogy elég neki, akár 2 kanál után akkor hagyjad..majd legközelebb.Nem szabad erőltetni, mert csak megutálja az adott ételt, vagy egyáltalán csak a szituációt!
Szia! Az Én babám 4 hós kora óta eszik minden féle (korának megfelelő ételt). Sokan biztos megrökönyödnek, de 5 hós kora óta zsenge zöldborsót is kap, bár nem túl sokat. kb 2 hetente.
Nálunk nem jött be a 3 napig ismertessem szisztéma, mert egymás után 2 nap sem hajlandó ugyanazt megenni.Mindenképpen, ha teheted és most kezded a hozzátáplálást, akkor inkább kicsit édeskésebb ízekkel kezd. Azt a baba mindíg jól szokta fogadni. Én sárgarépa pürét csináltam neki elöször. Kb 2 sárgarépa és 1 krumpli, ha lehet párolóban megcsinálva, mert akkor nem veszít az ízéből. Ha nincs pároló az sem baj, csak vigyázz ne főzd túl, mert akkor semmi íze nem lesz. Turmixgépben törd össze ha megfőtt. Akár ha túl sűrűnek ítéled, akkor tehetsz hozzá egy kis vizet abból amiben főzted. Ha kanállal adod neki, akkor vigyázz ne legyen túl híg, mert akkor még Te is maszatos leszel. Kap még hetente 2x max 3x csirkét is valamelyik főzelékbe.
Amit Én szoktam neki csinálni:
Alma krumpli: Simán összepárolsz 1 almát és 2 krumplit majd leturmixolod, vagy bármi módon pépesíted.
Cékla főzeléket (ezt többféle képpen): 1 cékla 2 krumpli összefőzve (nem kell megvárni, hogy a cékla teljesen puha legyen, mert akkor elveszti a vitaminokat) Szintén összepürésítve
Cékla főzelék 2: 1 cékla, 2 krumpli, 2 répa (technológia ugyanaz)
Zöldség mix: Répa, borsó, paszternák, pici cékla, krumpli, brokkoli (nem sok), cukkini megszórva egy kis metélőhagymával összepárolva pépesítve (ehhez szoktam egy kis csirkét is adni néha).
Múltkor evett gesztenyét is meggyel. Én ebbe csaltam nem is kicsit. Natúr gesztenyepürét vettem ilyen natural terméket és ahhoz tettem meggyet. Kicsit savanykás lesz szőlőcukorral vagy nyírfacukorral (ha egyik sincs akkor pici kristálycukorral) meg lehet édesíteni, de mindenképp előbb kostóltasd meg vele, mert pl az Én babám imádta savanykásan.
Paradicsomos krumpli: 2 paradicsom meghámozva kimagozva és mérettől függően 1 v 2 krumpli, szintén pépesítve.
Próbálj darabosabb kaját is adni neki, bár ezt javaslom inkább uzsira. Vegyél egy müanyag almareszelőt (bármelyik 1 euros boltban megkapod 290 ft-ért és jobb, mint a nagyobb üzletekben kapható) Reszelj le rajta 1 hámozott almát és 1 megtisztított répát. Nem lesz pépes, de ügyesen fogja nyammogni a kis szálakat.
tízóraira nálunk nagyon megy a milupa tejpép. Imádja a babám.
Uzsonnára inkább gyümölcsöket szoktam neki adni pépesítve. Leginkább ami a kezembe akad és eheti azt összeturmixolom és darált háztartási kekszel vagy zabpehellyel besűrítem. Ha tápszeres a baba akkor viszont figyelj arra, hogy legyenek olyan kiegészítők hetente párszor, amiben van némi glutén, mert a tápszer és a kész gyerek ételek mind gluténmentesek és bizony kell a baba szervezetének egy minimális glutén.
Ne félj kreatívoskodni. Amit korának megfelelően ehet azt bátran párosítgasd össze-vissza. Kimondottan finom ételek lesznek belőle és, ha megnézed nincs is nagyon olyan összetevő, ami másik összetevővel ne lenne finom. Figyelj arra, hogy csak addig add neki, míg Ő nyitja a száját! Ha erölteted, akkor nem lesz kedve enni, meg ellustul, mert tudni fogja, hogy Anya úgyis megtömi :)Remélem tudtam segíteni! És csak bátran, mert úgy is magadra vagy utalva, mert ahány ház annyi szokás. Mindenki mást mond majd és a végén beleőrülsz a sok infóba és valakinek majd úgyse tetszik, amit csinálsz! Jó anya vagy és tudni fogod mit szeret a gyereked és mit nem! Első körben a gyermeked igényét vedd alapul és ne azt ami a nagykönyvben le van írva, mert hiába mondom pl Én, hogy az édesebb ízekkel próbálkozz, ha a Te picid meg inkább a natur vagy sósabb ízeket szereti!
Sok sikert
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!