Mennyi anyatejet érdemes lefagyasztani, és milyen adagokban?
2 dl-es kis poharakba, pl: hogy legyen mit adni, ha más vigyáz rá? Hány pohárral (aminek még van értelme)
Jégkockás zacsiba, pl: hogy a főzelékeket, püréket legyen mivel higítani? Hány zacsival?
Szóval kinek, mi a tapasztalata, mi fogyhat el, mi lehet már felesleges?
Szia!
Én kb 10 liternyit fagyasztottam le, zacsiban és pohárban. Az összeset ki kellett öntenem, mert a kisfiam nem volt hajlandó sem simán meginni, sem meg enni a főzeléket ha fagyasztott anyatej volt benne. :-(
Szerintem nem kell. Hátrányai, ha fejsz: rengeteg tejed fog termelődni és egyre többet kell fejned, fejés nélkül nem telhet el nap, csak ha szépen, fokozatosan visszaveszel. Fejsz kirándulás alatt, rokonlátogatás alatt, fejni kell, ha a babád 10 percet aludt az éjjel, MINDIG. Nincs kivétel. Ez minden nap rengeteg idődet elveszi /fejés, közben a pici egyedül van, mosogatás, fertőtlenítés, töltögetés/. A mellgyulladás esélye is megnő, mert ha nem fejed ki rendesen símán begyulladhat. Lógós lesz a cicid, legalább is sokkal nagyobb rá az esély. Lehet, hogy a babád kiköpi a fagyasztott tejet. És végül olyat is hallottam, hogy besz+rt a fagyó, amiben a hölgy a tizenhuszon liter tejét tárolta és kuka....
Én sosem fejtem, 10 hónapja szoptatok, igény szerint. Soha nem kellett tejet raknom a főzibe, ha meg menned kell vlhová lefejed előre és kész.
Én eleinte 30-50 ml-ket fagyasztottam, aztán ahogy nőtt az étvágy, meg az egyszeri kajamennyiség-igény, áttértem a decis poharakra.
Kockatartóba nem raktam el egyáltalán.
Egyszerre kb 5-6 liternyi volt a fagyóban, de én csak a felesleget fejtem ki szopik után - és azt sem mindig totálra, csak hogy ne csöpögjön -, mert sajnáltam hogy a kukába megy.
Végül mi alig használtunk fel belőle, de a húgomnak nagyon jól jött, ő ezzel pótolt a saját babájánál a hozzátápi megkezdéséig, mert hiába szenvedett érte rengeteget, alig volt teje (és így nem kellett tápszereznie).
Nekem meg bőven volt, de nem fejtem állandóan, mint ahogy fentebb írták, nem ereszkedett meg jobban a cicim csak azét mert fejtem stb. Én csak a felesleget tettem el, igaz, ohgy nagy evő volt a babám és ügyesen kiszívta amikor fejlődési ugrás jött és mindig hamar átálltunk a nagyobb mennyiségre.
Ja, és én is igény szerit szoptattam: eleinte másfél óránként (3 hónapig), aztán nappal 3 éjjel 4 óránként (kb 7hós koráig), majd az éjjeli szopik elmaradtak - na ekkor volt, hogy párszor keltem éjjel fejni, de nem güzültem bele, ne aggódj! - és lassan úgy alakult, hogy egyéves korára csak reggel és este, majd 15 hós korára csak este szopizott, és szépen el is apadt, mert ő már nem igényelte.
Kb 3,4 liternyi tejet adtam végül a kutyának.
Mindenkinek köszönöm!
Egy kicsit konkrétabban:
kb 3 liter van letéve 2 decis poharakban...
kb 25 jégkockás zacsi van tele ami cirka 500 kockát jelent.
Szóval lehet még értelme tartalékolni, mert tejcsi még van bőven. Szinte minden éjjel összejön egy jégkockás zacsira való, de nem tudom, hogy van-e értelme ennyit gyűjtögetni, vagy úgy sem használ el ennyit az ember lánya a pürékhez, főzelékekhez....
7.47-es vagyok.
Én a főzelékekhez egyáltalán nem használtam anyatejet.
Leginkább főzőlével, vagy leveslével lazítottam az állagon, ha meg a fehérjepótlást vesszük, akkor meg hamar eljut oda a dolog, hogy vagy tojássárgáját, vagy reszelt sajtot stb adunk már, meg ugye husit, túrót, májat stb...
Viszont pl "tejbe"rizshez, vagy "tejbe"darához használtam, meg kásafélét főztem vele, de ezekhez meg nem kell literszám fagyasztani úgyse, főleg, ha van friss utánpótlás.
De mások biztos máshogy csinálták ;)
Mindenkinek köszönöm.
Csak az "fáj", hogy ha nem fagyasztom le, amit éjszaka úgy is ki kell fejni (mert különben reggel "tejben-vajban" fürödve kelnék), akkor max kiönteni tudom, és hát az ugye nagy-nagy pocsékolás :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!